податки для інвесторів, crs

Іноземні рахунки українців відтепер під контролем української податкової. Що ж таке CRS та до чого підготуватися?

До уваги фізичних осіб - резидентів України, у яких відкрито рахунки в іноземних фінансових установах, в тому числі рахунки в платіжних системах.
20 Липня 2023

Скасовано банківську таємницю? Ймовірно, ТАК! 

28 квітня 2023 року набрав чинності Закон України від 20.03.2023 р. № 2970-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки» (далі – Закон 2970-ІХ).

Зазначений закон прийнятий у зв'язку з приєднанням України до загального стандарту звітності  та належної перевірки інформації  про фінансові рахунки (Common Standard on Reporting and Due Diligence for Financial Account Information (CRS)). Це міжнародний стандарт, схвалений Радою Організації економічного співробітництва та розвитку 14 липня 2014 року, який вимагає від країн, що його імплементують, здійснювати збір інформації від фінансових установ про фінансові рахунки власників рахунків та щорічно на автоматичній основі обмінюватися такою інформацією з країнами-партнерами з обміну в рамках  багатосторонньої угоди про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки (Multilateral  Competent Authority Agreement on Automatic Exchange of Financial Account Information (MCAA CRS). 

Тобто, це означає, що Україна надаватиме звітність про іноземців та іноземні компанії, які працюють на її території, а натомість матиме інформацію про українців та українські компанії, які працюють за кордоном.

Відповім на запитання, чи скасувано банківську таємницю? Цим законом, можна стверджувати, що так, але лише в тому, що стосується податкових органів держав-членів, які контролюють усі доходи усіх громадян своїх країн, в т.ч. іноземні  доходи.  Щодо інших суб'єктів банківська таємниця діє.

 

Інформація про які рахунки та яка ще інформація буде передаватися в рамках угоди CRS?

Всі рахунки в фінансових установах, які мають ліцензію на здійснення фінансової діяльності. Це усі банківські рахунки, в тому числі рахунки в платіжних системах, депозитарні рахунки, інвестиційні рахунки в банках, інвестиційних компаніях, страхових компаніях, брокерських компаніях, фондах сумісного інвестування.

Також передаватиметься наступна інформація:

  • ПІБ власника рахунку, його адреса, податкове резидентство, податковий номер, дата та місце народження;
  • Найменування установи, в якій відкрито рахунок;
  • Дані по рахунку: номер рахунку, залишок на рахунку. Передбачається, що передаватиметься залишок коштів на рахунку на кінець року, але може бути і такий варіант, що певні країни, якщо це передбачено їх внутрішнім законодавством, можуть передати і розширену інформацію по рахунку: обороти по рахунку за звітний рік, дивіденди, проценти тощо. Достовірної інформації про це поки що немає, це стане відомо лише після обміну в 2024 році.
  •  

Чи будуть звітувати рахунки, відкриті в платіжних системах PayPal, Wise, Revolut, Payoneer?

Щодо рахунків в платіжних системах, то варто зазначити, що для того, щоб обмінюватися інформацією, ці установи повинні підпадати під стандарти СRS.     Провайдери електронних грошей та інших платіжних послуг, до прикладу, PayPal хоч і не має банківської ліцензії, але заявив про свою готовність обмінюватися інформацією, але поки що невідомо, як податкова буде приймати таку інформацію від них, якщо вони не є фінансовою установою та не мають ліцензії Європейської комісії.

Однозначної відповіді на це запитання поки що немає, всі чекають, як це буде відбуватися на практиці і, можливо, приймуть якісь поправки до угоди СRS щодо рахунків в платіжних системах.

Ліцензію від Європейської комісії має лише Payoneer, що надає їй статусу фінансової установи, тому від цієї платіжної системи буде прийматися інформація в рамках CRS.

 

Коли почнуть забирати інформацію та передавати її?

Вiдповiдно до ст. 39 прім. 3 ПК України, для цілей багатосторонньої угоди CRS першим звітним періодом є період, що розпочинається 01 липня 2023 року та закінчується 31 грудня 2023 року. 

Перший обмін інформацією  повинен відбутися в липні-вересні 2024 року за 2023 рік.

 

З якими країнами буде автоматичний обмін інформацією та фінансовими звітами?  

Це будуть всі країни, які приєдналися до Багатосторонньої угоди про автоматичний обмін інформацією (CRS) - країни ЄС та ін.  

Але варто зазначити, що між Україною та США діє окрема угода про обмін фінансовою інформацією (FATCA), схожа до CRS, але тут є певна відмінність і полягає вона в тому, що за цією угодою лише Україна зобов'язана подавати фінансову інформацію про резидентів США. В сво чергу, США фінансову інформацію про резидентів України не розкриває.  

 

Що робитиме податкова з отриманою інформацією?

Податкову українську цікавить інформація про гроші, а не про доходи, так вони про це кажуть. Але, принаймні, заявляють, що отримати в автоматичному режимі інформацію з іноземного рахунку можна, але не можна автоматично донарахувати в Україні ПДФО та військовий збір.

Закон прямо забороняє податківцям використовувати з метою донарахування ПДФО інформацію, отриману в межах автообміну, при дотриманні двох умов:

Перша: Залишки за рахунками за кордоном не перевищують 250 тис. дол. США станом на 31 грудня відповідного року.

Друга: Якщо ця дата припадає на період дії воєнного стану

Наприклад, якщо воєнний стан продовжується до кінця року і в наступному році Україна отримає дані щодо іноземних рахунків наших резидентів за 2023 рік, то податкова не зможе безпосередньо використовувати інформацію про залишки на 31 грудня 2023 року для донарахування ПДФО (якщо сума залишку не перевищить 250 тис. дол. США).

 

Така інформація станом на 20 червня 2022 року. Звичайно, що до проведення самого обміну ще трохи більше року, тому інформація може, як змінюватися, так і уточнюватися, але, якщо ви не декларуєте доходи на іноземних рахунках, то потрібно подбати про це  вже сьогодні.