Desktop_platform

Що таке торгова платформа? Як обрати надійне рішення серед різноманіття пропозицій

28 Березня 2023

Більшість сучасних людей хоча б раз в житті бачили в кіно класичну сцену, котра зображує галасливий просторий зал, де люди в дорогих костюмах укладають біржові угоди в атмосфері абсолютного успіху та великих фінансових звершень. 80ті-90ті роки назавжди залишать свій кінематоргафічний слід в уявленні багатьох людей про фінансові біржі, але технічний прогрес не лише зробив ринкову торгівлю більш доступною, але й забезпечив нові асоціації з цим процесом. 
На сьогоднішній день найпоширенішим технічним рішення для трейдингу та інвестицій є торговий термінал або інакше кажучи - торгова платформа. 

Поняття торгової платформи

Визначення “торгової платформи” передбачає програмне забезпечення, що дозволяє користувачу взаємодіяти з іншими учасниками ринку: публікувати свої пропозиції щодо покупки та продажу активів, управляти власними активами та бачити інформацію щодо діяльності інших учасників торгівлі. 

Саме ці функції визначають базові потреби трейдера чи інвестора, котрі задовольняє торговий термінал. Гарним прикладом подібного технічного рішення є платформа RT  з базовим необхідним функціоналом: відправка, зміна та скасування ордерів різного типу, перегляд поточних торгових результатів, покупка локейтів і тд.

Види платформ для трейдингу

Серед всього різноманіття торгових платформ часом вкрай важко обрати оптимальний варіант, особливо новачкам в сфері трейдингу та інвестицій. Для початку варто розрізняти види торгових платформ, доступних на ринку. Більшість сучасних платформ можна розділити на 3 категорії: десктопні програми, web платформи та мобільні додатки. 
Платформи першого типу найпоширеніші, оскільки дозволяють максимально продуктивно використати потужності вашого пристрою та забезпечують стабільну роботу, що особливо важливо для активної ринкової торгівлі. 
Web платформи зручні перш за все своєю доступністю, оскільки для торгівлі потрібно лише відкрити сторінку в браузері та скористатися персональними даними для доступу до акаунту.

Мобільні додатки, в свою чергу є найліпшим рішенням для довго- та середньострокових інвестицій, адже всі торгові операції можна здійснити відразу в телефоні і легко відслідковувати свій результат в будь який момент.

Image
phone

Також всі платформи можна умовно поділити на професійні та непрофесійні. Професійні платформи зазвичай мають більш широкий функціонал та можливості для кастомізації. Наприклад, однією з найвідоміших професійних платформ є Sterling Trader Pro - саме цю платформу найчастіше обирають наші клієнти, для котрих трейдинг є основною професійною діяльністю.  
Безсумнівно, одним з основних  своєрідних “недоліків” професійних платформ є їх вартість, адже інфраструктурні витрати, до яких відноситься витрати на програмне забезпечення - це те що завжди варто враховувати, особливо для новачків в сфері трейдингу. В такому разі найоптимальнішим варіантом є непрофесійні платформи: технічне рішення, котре надає весь базовий функціонал для трейдингу але має більш доступну вартість. Прикладом подібного продукту є Alpha Trader Pro - платформа, котру найчастіше обирають наші клієнти - новачки в сфері або трейдери для яких торгівля не є основною професією. 

Платформа як інструмент аналітики 

Для багатьох трейдерів платформа давно перестала бути виключно інструментом для базових торгових операцій, адже сучасні платформи сміливо можна назвати цінними аналітичними ресурсами для збільшення власної конкурентоспроможності на ринку. Унікальні сканери дозволяють більш якісно обирати торгові активи а кастомізовані фільтри допомагають оптимізувати пошук під параметри власної торгової стратегії. Наприклад, саме сканери та фільтри є однією з центральних переваг торгової платформи Takion | Fondexx. Саме цю платформу сміливо можна назвати найоптимальнішим варіантом платформи для активного трейдингу за результатами нашого дослідження: ZeroPro (TradeZero) vs Takion: Як обрати найкращу торгову платформу для активної торгівлі? | Fondexx

Як обрати платформу для трейдингу

Вибір платформи - важливе завдання, котре актуальне для кожного трейдера, як на початку шляху, так і на етапі переходу на новий рівень розвитку власних навичок. Тож, на що саме особливо важливо звернути увагу при виборі платформи для торгівлі на фондовому ринку США. Перш за все звертаємо вашу увагу на те, що платформа надає лише технічний перелік функцій. Торгові умови, доступні інструменти для торгівлі, комісії і тд. - визначає брокер, котрий безпосередньо надає вам послуги.  
Проте розглядаючи саме технічну складову питання - цілком очевидно, що під час вибору платформи варто орієнтуватися на власні потреби та пріоритети, тож розглянемо орієнтовний перелік характеристик, котрий допоможе зорієнтуватися в процесі вибору:  
 

  1. Необхідна функціональність. Зазвичай сформувавши власну стратегію торгівлі ви хоча б приблизно розумієте які технічні інструменти вам необхідні. Наприклад, ваша стратегія передбачає відкриття позиції при досягненні мінімального рівня ціни, в такому разі обов’язковим є наявність в платформі стоп-ліміт ордера. Іншим прикладом може бути наявність в платформі гарячих клавіш, що важливо для активної інтрадей торгівлі. До базової функціональності також належить Locate monitor, що надає можливість покупки локейтів для шорту Hard-To-Borrow акцій. Локейт монітор доступний для платформ RT, Alpha Trader Pro, Sterling Trader Pro і Takion.

  2. Доступний перелік котувань. На цей параметр особливо варто звернути увагу професійним трейдерам, для котрих важливо бачити максимально повну картину ситуації на ринку. Варто зазначити, що зазвичай опцію розширеного переліку котувань надають саме професійні платформи. 

  3. Наявність додаткових інструментів та функцій. Прикладом додаткового функціоналу може бути наявність опції підключення Imbalance monitor - інструмент, який використовується в торгівлі на фондовому ринку США для виявлення різниці між кількістю акцій, які продаються та кількістю акцій, які купуються перед відкриттям ринку або на закритті торгівельного дня. Іншим прикладом додаткового інструменту є API - технічної можливості для автоматизованої торгівлі. 

  4. Оптимальна вартість. Як вже згадувалося вище - інфраструктурні витрати є важливим аспектом оцінки рентабельності трейдингу або інвестицій, проте обирати платформу лише за вартістю - може бути не найкращим рішенням. Зазвичай вартість платформи коливається від 0 до 400 доларів на місяць (з урахуванням котувань). Окрім того варто враховувати, що ціна за платформу є лише частиною торгових умов рахунку. Багато брокерів пропонують безкоштовний софт, при цьому маючи дуже високі комісії для таких рахунків. Трейдеру варто не поспішати з вибором і оцінити, що вигідніше для реалізації стратегії: безкоштовний софт чи менші комісії. І не дивно, що для професіоналів саме комісії відіграють ключову роль при виборі брокера та платформи. 

Великою перевагою для будь якої платформи є наявність демо рахунків, адже це чудова можливість ознайомитися з функціоналом, інтерфейсом та повноцінно оцінити платформу на відповідність вашим очікуванням. Окрім того, платформи Alpha Trader Pro та RT надають опцію саме демо симулятора, тобто платформи з live котуваннями та умовами торгівлі максимально наближеними до реальних.

Висновок

Вибір платформи - важливий та відповідальний процес на будь якому етапі вашого розвитку як трейдера. Незважаючи на те, що інтерфейс та функціонал платформи мають своє значення, варто пам'ятати, що умови торгівлі надає брокер, а не платформа. Тому при виборі платформи для трейдингу, необхідно акцентувати увагу на виборі надійного та кваліфікованого брокера, який забезпечить вам найбільш вигідні умови торгівлі, трейдингову та технічну підтримку, якісні консультації та важливі супутні послуги. Обираючи оптимальний варіант серед технічних рішень варто завжди орієнтуватися на власні потреби та стиль торгівлі, проте якщо все ще маєте сумніви, нагадуємо про можливість отримання безкоштовної консультації щодо торгівельних умов, можливостей та функціональності платформ та власного розвитку в індустрії торгівлі на фондовому ринку США