how-to-profit-on-nyse

Скільки можна заробити на біржі?

В цьому матеріалі ми розберемося, звідки на біржі беруться гроші, чому на ній взагалі можна заробляти, та як це роблять різні типи учасників торгів. А також оцінимо розмір потенційних прибутків, спираючись виключно на реальні факти та суху статистику.
1 Червня 2023

Приблизно 11,9 мільйонів доларів – саме таким був би фінальний результат трейдера, що відкрив рахунок з депозитом $10,000 на початку 2010 року, та притримувався нескладної торгової стратегії протягом 10 років – про що йдеться в дослідженні вчених-математиків із Лінцського університету. Здавалося би, все так просто?

Говорячи більш реалістично, то потенційний прибуток напряму залежить від самого трейдера. Інтрадей-трейдер може заробляти більше сотні відсотків від свого депозиту на місяць, беручи на себе високі ризики та витрачаючи значну кількість часу на підготовку та торгівлю. Пасивний інвестор, витрачаючи мінімум часу, і мінімізуючи ризики, сподівається отримувати помірний річний відсоток, що вбереже заощадження від впливу інфляції.

Як бачимо, відповідь залежить від різних факторів, без урахування яких відповідь буде нічого не значущою цифрою. Тож, давайте розкриємо таємницю містичних біржових прибутків. В цій статті ми врахуємо підводні камені цього питання та разом сформуємо якісну відповідь. А як бонус – поговоримо про ключові засади успіху в біржовій справі.

 

Чому на біржі можна заробляти?

 

Image
print-faster-federal-reserve


Закулісся росту ринків   
 

Насамперед, необхідно розібратися чому взагалі на біржах виникає можливість заробляти. Звідки на біржі беруться кошти для заробітку інвесторами та трейдерами, та скільки їх там усього? Чому тоді кожен, хто може намалювати красиві лінії на трьох моніторах, і швидше за інших читає Реддіт, не заробив мільйон-другий доларів?

Для цього, необхідно розібратися із базовим призначенням фондових бірж. Історично, вони виконують такі найважливіші функції:   
 

  • Забезпечення акціонерів централізованою та ліквідною площадкою для безпечної та швидкої купівлі-продажу акцій;
  • Просте залучення інвестицій компаніями та розподілення ризиків між власниками бізнесу;
  • Розширення кола потенційних інвесторів – на біржі купити акції може будь-хто, хто має відкритий рахунок у брокера;
  • Моніторинг: Біржа забезпечує постійний нагляд та аналіз компаній, що котируються на ринку, що збільшує довіру та безпеку інвесторів.   
     

Як бачимо, серед функцій бірж немає “друкування та роздачі грошей”, чи чогось у цьому дусі. Головна задача біржі – надійно та комфортно перерозподіляти кошти між учасниками торгів. А це означає, що ваш заробіток – це чиїсь торгові ризики.   
 

Давайте розберемо це на простому прикладі: Уявімо невелику біржу, що функціонує в закритій системі. Ви вирішили придбати акції перспективної, на вашу думку, компанії. В платформі ви виставили заявку на покупку 100 акцій по ціні $10.

Інший трейдер вирішив, що вартість акцій буде падати, і хоче відкрити шорт-позицію. В платформі він побачив вашу заявку на покупку по ціні $10, і погодився з нею, продавши вам 100 акцій. Відтепер, кожен з вас має відкриту позиції в різні сторони, на суму $1,000.

Через кілька днів, компанія публікує позитивний звіт, і ціна акцій зростає до $12. Тепер ви маєте нереалізований прибуток у розмірі +$200. Інший трейдер має збиток в такому ж розмірі -$200. При цьому, ви можете зафіксувати свій прибуток в будь-який момент, незалежно від того трейдера. Оскільки на біржі є й інші учасники, яким ви зможете продати акції за ринковою ціною, та отримати свій прибуток.   
 

Тобто, гроші не з’явилися нізвідки – ви їх отримали від іншого учасника (або учасників) торгів, що дійшов хибного висновку. Таким чином, маємо проміжну відповідь – потенційно, заробляти на біржі можна стільки, на скільки ризикують інші учасники торгів.

 

Image
bogdanoff-dump-it


Як при цьому 90% трейдерів бачать причину своїх збитків.

 

Скільки грошей є на біржах?

 

Та скільки ж всього коштів є на фондових біржах світу? На сайті www.visualcapitalist.com є можливість наочно побачити цю фантастичну цифру станом на 2022 рік – більш ніж 95 трильйонів доларів США.

 

Image
total-market-capitalization


Візуалізація розміру капіталу, що обертається на фондвих біржах світу. Один квадрат – еквівалент 100 мільярдів доларів США. (с) www.visualcapitalist.com   
 

Зрозумілий факт, що більша частка ринку припадає не на активних трейдерів. Згідно даних Goldman Sachs, в США у 2020 році частка на ринку інституційних гравців становила близько 50% – це взаємні та пенсійні фонди, ETF, хедж-фонди і т.д. Якщо додати до цієї частки ще іноземних інституціоналів, то виходить що переважна більшість на ринку – великий капітал, коштами якого розпоряджаються експерти в інтересах вкладників фондів. І першочергова ціль таких установ – не втратити кошти вкладників, бо вони несуть за них дуже серйозну відповідальність

Тому вашою першочерговою задачею також має бути не втратити власні кошти.  Бо саме таку ціль перед собою ставлять, зокрема, професійні компанії з багаторічним досвідом роботи на ринку, і таку ж ціль на початку маєте перед собою ставити ви. Саме від цього буде напряму залежати ваші можливості заробляти на ринку.

Що для цього необхідно? Ключовими факторами для цього будуть системність роботи, а також виважене ставлення до торгівлі та слідування власної стратегії. Про це ми обов’язково поговоримо далі в статті.

 

Що впливає на розмір доходу?

 

Повернемося до основних факторів, які напряму впливають на дохідність учасника торгів:   
 

  1. Розмір капіталу

Перший, і дуже важливий аспект. На жаль, токсичний маркетинг різних скам-проєктів породив уявлення про те, що на біржі можна стабільно заробляти з мінімальним вкладенням коштів. Це додатково укріплюється за рахунок випадкових історій успіху – певно, ви часто бачите успішні історії в соцмережах, де “трейдер” заробляє неймовірні суми майже з нуля. Та всі ці історії – типове упередження вцілілого. На кожну таку історію, приходиться в кілька разів більше провалів (про які, звісно, ніхто розповідати не стане).

 

Image
trading-marketing-in-a-nutshell


Вся суть сучасного маркетингу в трейдингу   
 

Насправді, розмір вашого капіталу має прямий вплив на розмір доходу. Як би це парадоксально не звучало, та чим більший ваш капітал – тим більші шанси не втратити кошти, і системно заробляти.

Насамперед – більший капітал дозволяє вам ефективніше контролювати свої ризики. Чим більші ваші резерви на рахунку, тим менший відсоток від загального депозиту ви можете вкладати в одну угоду або актив. Це допомагає зменшити вплив втрати однієї угоди на загальний капітал, і зберегти можливість для майбутнього заробітку.

Крім того – торгівля не є безкоштовною діяльністю. Ви завжди будете зобов’язані сплачувати торгову комісію брокеру, а також плату за торговий софт (в форматі місячної плати, або більших торгових комісій). Якщо ви почнете з невеликої суми, то інфраструктура “з’їсть” майже весь ваш прибуток. В свою чергу, більший капітал допоможе вам робити більш об'ємні угоди, які у абсолютному значенні призводять до більших потенційних прибутків Це допоможе покривати собівартість торгівлі, і працювати в плюс.

Спеціалісти Fondexx чудово розуміють, який тиск на трейдера чинять комісійні збори брокера. Тому ми пропонуємо низку тарифних сіток (виходячи з потреб трейдерів, торгової активності, використовуваного софту і т.д.), що будуть максимально комфортні як трейдерів, так і для інвесторів.   
 

  1. Логіка торгової стратегії

Торгувати можна згідно будь-чого: місячного календаря, прогнозу погоди, підкидання монетки. Усе це матиме якийсь результат, інколи навіть позитивний.

Таким чином, хом’як-трейдер Містер Гокс у 2021 році зумів додати 30% до вартості свого портфелю за три місяці. Цим результатом він обігнав фонди Кеті Вуд та Уоррена Баффета, індекси S&P 500 та NASDAQ 100, і навіть стрімкий курс ростущого на той момент Біткоіну.

 

Image
mr-goxx


Крива дохідності Містера Гокса і бенчмарків ринку. (c) www.protos.com   
 

Звичайно, що наврядчи в хом’ячка вселився дух Джессі Лівермора, і тваринці просто повезло виконати вірні дії в вірний час. Такого роду прибутки не є системними, і в довгостроковій перспективі така торгівля є збитковою. Якби Містер Гокс продовжив свою діяльність (на жаль, згодом трейдер завершив свою кар’єру), то у нього не було би математично шансів на довгостроковий успіх.

Дійсно робоча торгова стратегія мусить базуватися на певній концепції, яка буде підвищувати ймовірність отримання вами коштів від інших учасників ринку. Такі концепції називаються “ринкові неефективності”, і можуть виникати в різних площинах – юридичні правила ринку, технічні особливості бірж та торгового софту, взаємозв’язки між різними типами акцій тощо. Торгівля трейдерів в пропі та фонді Fondexx базується виключно на таких принципах, і на цих же принципах базуються всі навчальні курси компанії.

 

Image
fondexx-trading-courses


Лінійка навчальних курсів від Fondexx. Кожен курс являє собою обґрунтовану та логічну торгову стратегію   
 

Крім виявлення джерела коштів, потрібно раціонально вибудувати план їхнього отримання. Чіткий план дій, та його безпринципне дотримання – обов’язкова складова стратегії. Поєднання цих двох пунктів приносить максимально ефект, а що головне – з обґрунтованою результативністю. Інакше трейдер нічим не краще за містера Гокса – може розраховувати максимум на випадковий успіх, без перспективи отримувати стабільний довгостроковий прибуток. Очевидно, що такий підхід нічим не краще за казино.   
 

  1. Періодичність та довжина угод

Цей пункт безпосередньо стосується торгової стратегії та розміру капіталу. Чим більший капітал фонду чи інвестора – тим повільнішими та довшими будуть угоди, а відповідно – на менший відсоток приросту до депозиту можна претендувати. Це пов’язано з тим, що чим повільніші та довші угоди – тим менше рухів ринку є можливість використати для заробітку.   


Розберемо приклад: інвестор тримає відкриту лонг-позицію на 100 акцій компанії ABC. За день акція виросла з $6,50 до $7,50, принесши інвестору $100 прибутку за день.

Та якщо розглянути рух ціни всередині дня, то вартість спочатку знизилася до $6, потім виросла до $8, і до кінця дня впала до $7,50. Активний трейдер, що мав можливість відкривати декілька позицій протягом дня на ті ж 100 акцій, міг заробити загалом втричі* більше – відкривши двічі шорт-позиції та одну лонг-позицію між ними.

* без урахування комісії брокера.   
 

Звісно, що також варто враховувати торгові комісії, і не завжди є можливість відкрити угоду за найвигіднішою ціною, проте суть лишається та сама – вмілий активний трейдер заробляє значно більше, ніж пасивний інвестор.

 

Image
investor-trader-comparison


Приклад трейду інвестора та трейдера   
 

Fondexx спеціалізується саме на інтрадей-торгівлі, поєднуючи три аспекти торгового рахунку – фінансовий, технічний, та юридичний – в ідеальні умови для активного трейдингу.    
 

  1. Торгові умови та софт

Трейдинг дуже чітко можна порівняти з веденням бізнесу. Компанія може використовувати сучасну та якісну інфраструктуру, оптимізовувати свої витрати, користуватися різними каналами збуту, використовувати сучасні технології і так далі. Аналогія є максимально чіткою: вас є конкуренти – інші учасники торгів – і в залежності від вашого ставлення до цієї діяльності, у вас буде більше шансів на успіх.   
 

Наприклад, ви можете обрати найдорожчий тариф, найкращу платформу, купити п’ять моніторів, і це все для того, щоб робити один невеликий трейд на місяць. Або навпаки: ви збираєтеся займатися активною торгівлею за витонченою стратегією, при цьому торгуючи з веб-платформи на телефоні через мобільний інтернет. Раціональність обох підходів під великим сумнівом – чи окупить перший трейдер свої вкладення, і чи зможе другий ефективно виконувати свою стратегію?   
 

Тож обов’язково звертайте увагу на умови та можливості, які вам надає ваш брокер та торгова платформа. На що варто звертати увагу ми детально описали в нашій статті “Як обрати найкращу торгову платформу для активної торгівлі?”. Базово це:   
 

  • Розмір торгової комісії та вартості платформи;
  • Умови брокера: максимальне торгове плече, % payout, комісії за поповнення та вивід з рахунку тощо;
  • Базовий функціонал платформи: наявні типи ордерів, доступ до пре- / пост-маркету, можливість торгувати в шорт;
  • Стабільність підключення та швидкість виконання ордерів;
  • Особливий функціонал торгової платформи.   
     

Fondexx пропонує 6 десктопних торгових платформ, кожна з яких має свої особливі функції та торгові умови. Ознайомитися з ними ви можете в особистому кабінеті, або проконсультувавшись з вашим менеджером. Та що є незмінним для всіх платформ – професійний підхід до цієї справи, і повноцінний доступ до ринку.

 

Image
fondexx-software


Вибір торгових платформ від Fondexx. Кожна з платформ має свої унікальні можливості та умови

 

Хто скільки заробляє на біржі?

 

Знаючи чому і як виникає можливість заробітку на біржі, тепер ми можемо повноцінно відповісти на основне питання – скільки заробляє учасник торгів? Саме так ми перефразуємо питання, знаючи, що різні учасники претендують на абсолютно різні рівні доходів – як відносно (в %), так і абсолютно (в $).   

Для відповіді, ми виділимо 3 категорії учасників на ринку: рітейл-трейдери, довгострокові інвестори та активні інвестиційні фонди (хедж-фонди).   
 

  • Скільки заробляє рітейл-трейдер?

З усіх наведених категорій, середній рітейл-трейдер має найменший капітал в роботі. Зазвичай, капітал активного трейдера складає від кількох сотень доларів, до кількох десятків тисяч доларів (якщо рахунок відкрито напряму в брокера, то для виконання угод всередині дня необхідно мати не менше, ніж $25,000). Нео-брокери та пропи (в тому числі Fondexx), надають можливість обходити це правило, і відкривати торговий рахунок менше ніж з тисячі доларів.

За рахунок невеликого капіталу, та активного використання кредитного плеча, рітейл-трейдери мають можливість торгувати широкий спектр торгових стратегій,  швидко відкривати і закривати позиції. Це надає можливість використовувати максимум рухів на ринку, і відповідно – отримувати максимальний приріст до депозиту у відсотках.

Протягом 2023 року, Fondexx веде акцію “Трейдер місяця”, публікуючи результат найбільш прибуткового трейдера за місяць, квартал та  рік. Трейдер може також поділитися своїми коментарями щодо власного успіху, тож ці результати є максимально показовими в рамках даного питання. Результати публікуються щомісяця в чаті трейдерів Fondexx.

 

Image
trader-of-month-fondexx


Приклади звітів про трейдера місяця Fondexx   
 

Як бачимо, результат найкращих трейдерів становить від кількох десятків до сотень відсотків місячного приросту депозиту. При цьому, депозит складає переважно кілька тисяч доларів.

Звичайно, що наведені результати є наслідками непростої та системної праці, і були досягнені професіоналами своєї справи. Та навіть для них ці цифри не є стабільними – в деякі місяці трейдер може заробити 100% від депозиту, колись це буде 10%, а в невдалі місяці це може бути навіть мінус. Єдине, що буде в цьому випадку відрізняти системного трейдера від лудомана – в випадку системного трейдера це буде прогнозований результат в рамках стратегії, що вписується в його ризик-модель.

Тож якщо ви десь бачите вирази по типу “Трейдер отримує мінімум 20% на місяць”, або “Наші стратегії гарантують вам сотні відсотків прибутку”, при цьому ніде не йдеться про ризики – це звичайна маніпуляція вашим FOMO (страхом втрачених можливостей).   
 

  • Скільки заробляє пасивний інвестор?

В класичному розумінні, пасивний інвестор на біржі – це людина або сім’я, що періодично відкладає частину свого доходу, купуючи низькоризикові активи з відносно стабільною дохідністю. Такі портфелі дуже рідко ребалансуються, або не переглядаються взагалі.

В першу чергу, мова йде про інвестиції в ETF – фонди, акції яких публічно торгуються на біржі. Зазвичай, для довгострокового інвестування розглядаються ETF, що відслідковують біржові індекси (як SPY, або QQQ), або такі, що відслідковують частину чи весь ринок (наприклад, VTI).

 

Image
SPY-QQQ-VTI-return


Показники SPY, QQQ та VTI з 1999 по 2023 рр. (с) www.portfoliovisualizer.com   
 

Звісно, результати будуть значно меншими за результати рітейл-трейдерів. В середньому, ринок зростає до 10% на рік. Основна перевага довгострокового інвестування – періодична докапіталізація вкладень, та ефект складного відсотку. А якщо інвестор буде додатково диверсифікувати вкладення більш дохідними активами (наприклад, акціями окремих компаній чи інших ETF), то “пасивний” відсоток може сягати значно вищих значень. Відповідно, зі значно вищими ризиками :)   
 

  • Скільки заробляє активний інвестиційний фонд?   
     

Усі інвестиційні фонди належать до інституційних гравців – це компанії, що розпоряджаються капіталом своїх клієнтів-інвесторів. Їхньою ціллю є перевершити ріст ринку, наражаючи власних клієнтів на мінімально можливий при цьому ризик. Основою заробітку для них є комісія, яку вони отримують від них. Тож розглядатимемо ці фонди з точку зору інвестора – скільки можна заробити, надавши фонду кошти в управління.

Активні фонди (їх ще називають хедж-фонди), зазвичай, мають значно менший капітал в управлінні, ніж пасивні інвестиційні фонди. Тому вони мають можливість використовувати більш активні стратегії – як і рітейл-трейдери, в порівнянні з пасивними інвесторами.

Більшість хедж-фондів приймають кошти інвесторів з мінімальним сроком вкладення. Зазвичай, цей період складає від одного року. Тож давайте ознайомимося з топ-результатами хедж-фондів відносно середнього річного приросту за останні 3 роки:

 

Image
hedge-funds-return


Топ-10 хедж-фондів за середнім річним прибутком за останні 3 роки. (с) www.hedgefollow.com   
 

Більшість успішних хедж-фондів значно випереджають ринкові показники, чим і цікавлять більш ризикових інвесторів. Та співпраця з фондом є значно ризиковішою за просте ринкове інвестування, оскільки в ході роботи вони використовують активні ризикові стратегії, гру на пониження та кредитні плечі. Тож хедж-фонди інколи пропонують можливість виокремити ризиковий капітал вкладення, котрий інвестор гарантовано зможе отримати назад, незалежно від результату фонду.

Fondexx також має власний хедж-фонд FNDX Systematic, що генерує прибуток саме за рахунок активної торгівлі. За перший публічний рік, фонд Fondexx приніс інвесторам +156% на ризиковий капітал, чим значно перевершив своїх конкурентів. Дізнатися більше про результати фонду ви можете у менеджера в рамках безкоштовної консультації.

Як бачимо, в залежності від типу учасника, очікувані доходи дуже різняться. Активні трейдери ставлять на меті збільшити торговий капітал в кілька разів за місяць, несучи високі ризики. В той самий час, пасивні інвестори мріють додати принаймні кілька річних відсотків поверх ринку. Кожен вид має свої особливості, що пасують різним цілям та ризикам. Та що головне – ніхто і ніколи не зможе вам точно сказати, скільки грошей принесе вам ринок. Все буде залежати від вашого рівня підготовки, плану дій, та логіки вашої діяльності.

 

Основи успіху в торгівлі

 

Тепер ви знаєте чому, як, і скільки заробляють реальні учасники біржових торгів. Ці знання допоможуть вам сформувати більш чітке уявлення про цей вид діяльності, та сфокусуватися на конкретних речах в цій сфері.

Як і обіцяли, в кінці ми опишемо основні принципи, що стануть вам в нагоді для побудови системної та виваженої торгівлі. Якщо ви тільки розпочинаєте власний шлях трейдера, тоді обов’язково зверніть увагу на ці пункти:   
 

  1. Намагайтеся тверезо оцінювати вашу ситуацію. Якщо ви тільки починаєте торгувати – ви не заробите мільйони в перші дні, і вам треба напрацювати мінімальну підготовчу базу. Завищені очікування є дуже згубними для трейдера, і часто призводять до фіаско.
  2. Не треба торгувати на останні кошти. Тим паче, якщо це будуть спроби заробити на життя, покрити борги і т.п. Ви мусите торгувати виключно на ваші вільні кошти, маючи на початкових етапах інші стабільні джерела доходу. Оптимальний варіант – торгувати на рахунку в проп-фірмі, компанії, яка надає трейдерам капітал в управління. Fondexx є однією з таких компаній.
  3. Опануйте чітку та обґрунтовану торгову стратегію. Ваша стратегія повинна базуватися на певній ринковій неефективності, мати чіткий алгоритм відбору акцій, входу / виходу з позицій, розрахований ризик- та мані-менеджмент. Обов’язково перевірте її перед початком роботи з реальними коштами – на демо-рахунку, або на історичних даних (бектест).
  4. Автоматизуйте рутинні процеси. Подбайте про свій комфорт – як фізичний, так і ментальний. Вам не обов’язково створювати цілий торговий алгоритм – навіть автоматизація відбору акцій на день вже зробить вашу торгівлю більш комфортною та ефективною.
  5. Знайдіть комфортну спільноту однодумців. Перебуваючи в групі з іншими трейдерами, ваш розвиток не буде зупинятися навіть якщо ви вже маєте робочу торгову стратегію – ви завжди матимете можливість консультуватися та консультувати інших, дізнаватися щось нове для себе. Важливо, щоб ком’юніті підходило для вас, спеціалізувалося на тому ж ринку, було мінімально токсичним і інформативним. До речі, у Fondexx також є чат трейдерів в Telegram – долучитися до нього ви можете за цим посиланням.   
     

Дотримання цих правил не зробить одразу з вас успішного трейдера, і не гарантуватимуть швидких та простих прибутків. Проте, вони однозначно підвищать ваші шанси на успіх, і допоможуть стати більш дисциплінованим та системним в торгівлі.

А розпочати торгувати ви завжди можете разом з нами – після швидкої реєстрації на сайті.

 

Зареєструватися