direct-portfolio-investments

Що таке прямі та портфельні інвестиції?

В цьому матеріалі розберемо, що таке прямі та портфельні інвестиції: що вони означають, які між ними відмінності, та який з цих типів інвестицій буде пасувати саме вам.
20 Вересня 2023

Прямі та портфельні інвестиції – це два різних підходи до інвестування коштів на ринку капіталів. Вони мають відмінності у цілях, ризиках та стратегіях. Кожен з цих видів інвестицій відкриває унікальні переваги для інвестора, тож якщо ви цікавитеся розкриттям власних можливостей в інвестуванні – важливо орієнтуватися в цих термінах.

 

Які інвестиції є прямими?

Коли мова заходить про інвестиції, більшість бачать лише одну їхню сторону – потенціал примноження коштів. Та за певних умов, вони мають ще одну важливу функцію – набуття інвестором права власності або контролю над компанією. Такого роду інвестиції називаються прямими. 
 

Прямі інвестиції - це внесення коштів або майна до капіталу юридичної особи, при яких інвестор (особа чи компанія) в обмін отримує безпосередні права власності або контроль над конкретною компанією або проєктом.


У розвинених країнах, критерієм віднесення інвестицій до прямих є внесок у розмірі не менше 10% капіталу компанії. Та за умови, якщо менша частка участі також надаватиме можливість впливати на діяльність компанії, то така інвестиція теж буде вважатися прямою. Відповідно, якщо частка участі перевищує 10%, але фактичний контроль над об'єктом відсутній – інвестиція прямою не вважається.

Цікавою особливістю прямих інвестицій є варіативність форми вкладення. Прямі інвестиції можуть бути реалізовані багатьма способами
 

  • Купівля значного пакету акцій компанії. Ця кількість може різнитися, та зазвичай цей пакет має бути не менше 10%  від загальної кількості акцій.
  • Передача майна у власність компанії. Це може бути нерухомість, техніка, інтелектуальні права тощо.
  • Внесення коштів в статутний капітал компанії. Цей спосіб може бути застосований для більшості видів компаній – зокрема приватних, або стартапів.


Без прикладів розібратися складно, тож розберемо два кейси прямих інвестицій на практиці:

У жовтні 2006 року, компанія Google заявила про намір придбати молодий амбіційний проєкт під назвою YouTube, якому на той момент було менше двох років. Вартість угоди складала карколомні 1,65 мільярда доларів, що стало найбільшою купівлею у Google на той час.

16 років потому, лише за один 2022 рік, дохід YouTube склав 29,2 мільярда доларів. Це майже в 18 разів вище за ціну купівлі. І як єдиний власник, Google отримує 100% прибутку від цього проєкту. Ця пряма інвестиція вважається одним з найкращих вкладень компанії за весь час, і є одним з багатьох драйверів її росту й до сьогодні. 
 

Image
google-youtube-acquisition

Купівля YouTube компанією Google – приклад вдалої прямої інвестиції. 
Фото: HOME.org.


Інший приклад: припустимо, ви володієте приміщенням, оціночна вартість якого $5,000. Ваш знайомий пропонує передати це приміщення у власність його мережі кав’ярень, в обмін на частку в компанії. Поточна вартість бізнесу складає $20,000.

Після передачі, ви стаєте співвласником мережі кав’ярень із часткою 20%. Відтепер, ви претендуєте на 20% прибутків кав’ярні, та можете висувати управлінські рішення на розгляд серед інших власників мережі, котрі матимуть мінімум 20% підтримки. А отже, ви – прямий інвестор кав’ярні. 
 

Підсумуємо:
  • Прямі інвестиції – вкладення коштів у компанію з метою отримання часткового або повного контролю над нею.
  • За допомогою прямих інвестицій можна вкластися в будь-які компанії і в різних формах.
  • Прямі інвестиції є низьколіквідним і недиверсифікованим вкладенням коштів, а отже мають високу ризиковість.
  • Прямий інвестор претендує на вищі довгострокові прибутки, за рахунок великої частки участі та можливості впливати на діяльність компанії.

 

Які інвестиції є портфельними?

На відміну від прямого, портфельний інвестор не має на меті контролювати компанію. Основною ціллю таких інвестицій є примноження капіталу за рахунок зростання вартості акцій та виплат дивідендів. Найімовірніше, ви – або вже портфельний інвестор, або плануєте ним стати. 
 

Портфельні інвестиції — вкладення коштів в цінні папери, деривативи та інші фінансові активи на фондовому ринку, при яких інвестор не набуває безпосереднього контролю над компанією або проєктом, та здійснює їх виключно з метою одержання доходу у вигляді дивідендів і зміни вартості активу у часі.


Портфельні інвестиції не мають особливих вимог до суми, частки участі чи інших факторів. Кожен портфельний інвестор обирає для себе комфортні параметри, спрямовуючи свої дії на створення інвестиційного портфеля для диверсифікації та оптимізації ризику. Це можуть бути як короткострокові угоди, так і довгострокового інвестування, про яке ми писали в цій статті.

Портфельні інвестиції можуть складатися з:
  • Акцій компаній та ETF;
  • Корпоративних та державних облігацій;
  • Інвестиційних фондів (REIT, Mutual funds, Hedge funds etc.);
  • Деривативів (опціони, ф’ючерси, варанти etc.).


Портфельні інвестиції є важливим аспектом фінансової стабільності, тож стали популярним явищем в сфері фінансів. Їхня популярність призвела до виникнення інвестиційних фондів та фінансових радників – спеціалістів, які готові за винагороду складати та керувати вашими портфельними інвестиціями. Це значно спрощує процес, а також допомагає почати в цій сфері з мінімальними навичками.

Наприклад, ви можете отримати портфель з 500 найбільших компаній на ринку США, придбавши акції лише одного фонду – SPY. Або співпрацювати з фондом, який матиме якісні професійні стратегії управління коштами. Fondexx надає можливість обох цих варіантів, і з кожним ви можете ознайомитися детальніше на зустрічі з менеджером
 

Image
no-issues-with-portfolio

Тож, підсумуємо:
  • Портфельні інвестиції – формування диверсифікованого портфелю активів, з метою отримання фінансової вигоди за рахунок збільшення їхньої ціни та отримання дивідендів.
  • Портфельні інвестиції можливо здійснювати лише на фондовому ринку.
  • Є диверсифікованими та відносно менш ризиковими за прямі інвестиції.
  • Процес складання та ведення портфельних інвестицій можна довірити інвестиційному фонду або фінансовому раднику.

 

Прямі чи портфельні інвестиції – що обрати?

Відповісти на це питання однозначно неможливо, бо кожен з цих типів інвестицій пасуватиме для різних ситуацій. Та можна охарактеризувати, для кого які інвестиції більш підходящі, виходячи з цілей та особливостей. 

Для кого будуть цікаві прямі інвестиції:

  • Особи чи організації з великими фінансовими ресурсами, що шукають можливості мати суттєвий контроль над іншими компаніями чи проєктами;
  • Венчурні інвестори та бізнес-ангели, для інвестицій в стартапи та малі підприємства, з метою сприяння їхньому розвитку;
  • Корпорації та конгломерати, з метою розширення своєї діяльності, або поглинання конкурентів;
  • Інвестиційні фонди, що спеціалізуються на конкретних галузях, і розглядають інвестиції в компанії з цих галузей. 
     

Для кого будуть цікаві портфельні інвестиції:

  • Для всіх фінансово грамотних людей, які свідомо планують власне фінансове майбутнє. 
     

Якщо коротко – прямі інвестиції вимагають більшої експертизи та залучення в процес. Це комплексний процес, що має низку юридичних аспектів і вимагає значних вкладень. Натомість, портфельні інвестиції можуть бути максимально спрощені, і при цьому не втратити власну ефективність.

Врахувавши кожен аспект, ви зможете більш впевнено починати ваші дії. Тому ми склали для вас велику таблицю-порівняння, де ви можете переглянути плюси та мінуси кожного з цих типів інвестицій: 
 

Image
direct-portfolio-investments-prop-and-cons

 

Підсумуємо

Глобально, портфельні інвестиції не можна вважати противагою прямим. Прямі інвестиції є доповненням тих можливостей, що отримує інвестор в рамках портфельних інвестицій. І хоч вони мають відмінності в цілях, ризиках та стратегіях виконання, та будь-які інвестиції в першу чергу націлені на збереження та примноження капіталу шляхом його розподілу та контролю ризиків.

Як ваш надійний партнер у світі інвестицій, команда Fondexx завжди готова надавати професійну підтримку та надійний доступ до ринків. Ми з радістю готові проконсультувати вас з будь-яких питань, та допомогти розпочати ваш власний шлях в інвестиціях.
 

Безкоштовна консультація