long-term-investments

Що таке довгострокові інвестиції?

У цьому матеріалі ми пояснимо основні аспекти довгострокових інвестицій на ринку акцій. Цей текст допоможе інвесторам-початківцям, котрі хочуть зрозуміти суть довгострокових інвестицій, та як вони можуть сприяти досягненню фінансових цілей.
11 Вересня 2023

Довгострокові інвестиції – це одна з ключових стратегій, що дозволяє примножувати ваш капітал протягом тривалого періоду часу. Крім того, це один з ефективних способів вберегти заощадження від впливу інфляції.

Але що саме вони собою являють, та як працюють саме на ринку акцій? Давайте розглянемо цю тему докладніше.

 

Які інвестиції є довгостроковими?

Класично, довгостроковими інвестиціями вважають вкладення на період більше 1 року. Такі вкладення не націлені на отримання дрібних короткострокових прибутків, а базуються на системному вкладенні в активи, які мають довгострокову перспективу зростання з підхожими для інвестора ризиками.

До довгострокових інвестицій належать:
  • Акції компаній та ETF;
  • Державні облігації та банківські депозити;
  • Інвестиційні фонди;
  • Нерухомість;
  • Колекційні активи та дорогоцінні метали.

Порівнюючи довгострокові інвестиції з активною торгівлею, можна виділити декілька основних відмінностей між ними. Поділимо їх на переваги та недоліки:


Переваги:
  • Вимагають менше часу. Активний трейдинг вимагає щоденного залучення трейдера, аналізу та контролю позицій. Пасивний інвестор може присвячувати мінімум часу, або взагалі довірити цю справу інвестиційному фонду.
  • Менший ризик від волатильності. Довгострокові інвестиції допомагають зменшити вплив короткострокової волатильності ринку, бо результат розглядається на більшій дистанції.
  • Можливість докапіталізовувати вкладення. Інвестор може регулярно збільшувати власну позицію в різних активах, що збільшує кінцевий ефект вкладення.
Image
overnight-for-investor-and-trader
Недоліки:
  • Мають нижчу очікувану дохідність. В першу чергу, інвестиції націлені саме на збереження та примноження капіталу в довгостроковій перспективі.
  • Наявний ризик надійності. Оскільки кошти інвестора перебувають тривалий час в певному активі (або під керуванням фонду), то треба бути впевненим в надійності власних інвестицій.
  • Нижча ліквідність. Розмір вкладень в інвестуванні зазвичай набагато більший, ніж короткострокові позиції в трейдингу. Фіксація прибутку може бути непростою справою.
  • Деякі варіанти мають високий поріг входу. Наприклад, фонди можуть приймати вкладення тільки від певної суми. Інвестиції в золото обмежені ціною злитку / монети, а в нерухомість – ціною квартири чи будинку.

 

Яка дохідність довгострокових інвестицій?

Дохідність інвестицій напряму залежить від їхньої ризиковості. Існує відповідна залежність: чим нижча ризиковість, тим нижчою буде дохідність. Еталоном надійності в інвестиціях вважаються казначейські облігації США – їх часто називають “безризиковим вкладенням”. Відповідно, дохідність теж відносно невисока – в середньому вона складає близько 4% річних.

Яка середня річна дохідність інших активів? На інфографіці зібрали інформацію за 35 років по дохідності кожного популярного інструменту: акціям, нерухомості, золоту, та облігаціям:

Image
35-years-average-yield

Середня річна дохідність інвестицій за різними класами активів за період 1985-2020 рр. (с) www.visualcapitalist.com

З-поміж інших активів, акції мають найбільшу середню дохідність. Водночас, саме акції мають найвище стандартне відхилення – іншими словами, ризиковість. Та як зробити так, щоб довгострокові вкладення на ринку акцій були прибутковими, і при цьому мінімізувати ризик? Розбираємося далі.

 

Як можна інвестувати на ринку акцій?

Історія акцій налічує вже понад 400 років. За цей час вони пережили безліч змін, регуляцій, та обросли великою кількістю похідних інструментів. Та сама суть інвестицій в акції довгий час була незмінною – інвестори збирали портфель акцій, і очікували їхнього поступового росту, або виплати компанією дивідендів.

Image
I-am-something-of-long-term-investor-myself

Не найкращий приклад довгострокових вкладень

Ситуація змінилася з появою приватних компаній, що були готові приймати в управління кошти інвесторів – Взаємних фондів (Mutual funds). Кожен бажаючий інвестор тепер міг не проводити дослідження акцій для інвестування самостійно, а просто доручити цю роботу взаємному фонду.

А на початку 1990-х років ситуація стала ще простішою, за рахунок створення нового типу фондів – ETF (Exchange Traded Fund). Акції цих фондів торгуються безпосередньо  на біржі, і щоб вкластися в такий фонд, достатньо просто їх придбати через брокера.

Отже, основними типами інвестицій на ринку акцій є:
  • Портфельні інвестиції. Інвестор може побудувати власний портфель акцій, вибираючи різні компанії та розділяючи свої інвестиції між ними. Необхідно мати достатню експертизу для якісного підбору акцій, або консультуватися з фінансовим радником.
  • Інвестування через інвестиційні фонди. Потрібно підібрати фонд, що пасуватиме вашим цілям, та придбати частку у цього фонду. Fondexx також має інвестиційний фонд – ви можете запросити інвестиційну презентацію у менеджера. 
  • Інвестування через ETF. Принцип схожий на інвестування через взаємні фонди, але для роботи з цими фондами можна просто придбати акції фонду на біржі. Fondexx надає можливість придбати акції будь-якого ETF, що торгується на ринку акцій США.

 

3 важливі речі в інвестиціях на ринку акцій 

Акції не потребують представлення, і в них інвестує велика кількість інвесторів по всьому світу. Та існує мінімум 3 речі, які збільшать вашу впевненість в цьому активі.

Перше – чим довше ви тримаєте позицію, тим менший шанс її збитковості. Шанс закрити випадкову позицію по індексу S&P 500 в мінус при утриманні її протягом місяця складає 39,3%. Та якщо тримати таку позицію протягом року, то цей відсоток складає вже 30,9%. На 10-річному горизонті відсоток наближається до 10%. А на 20-річному він стає мізерним: з 1551 проаналізованих періодів, був лише один, коли інвестиції принесли збиток (з урахуванням інфляції).

Тож інвестуючи в акції, ви маєте статистичну перевагу за рахунок часу.

Image
stonks-only-go-high

Ймовірність втратити кошти на ринку акцій в залежності від періоду утримання позиції (на основі даних за останні 150 років). (с) www.moneylens.com

Друге – Стратегія долювання (Dollar-Cost Averaging, DCA). Долювання - це одна з найпоширеніших та ефективних стратегій інвестування в акції. В її основі лежить простий принцип: регулярно вкладати однакову суму грошей в обраний акційний портфель, незалежно від ціни акцій на ринку.

Долювання робить інвестиції більш доступними та менш вразливими до ринкової волатильності. Ця стратегія дозволяє інвесторам планувати на довгостроковий період та досягати своїх фінансових цілей з більшою впевненістю.

Третє – Диверсифікація. Диверсифікація є ключовим принципом при інвестуванні. Він передбачає розподіл інвестицій між різними активами з різних секторів економіки. Основна ідея полягає в відомій приказці “не класти всі яйця в один кошик”.

Акції мають значну перевагу в цьому плані, оскільки на біржі котируються компанії з усіх можливих секторів економіки – від сировинних галузей до високотехнологічного сектору. У вашому портфелі можуть бути одночасно акції з фінансового сектору, технологічного, охорони здоров’я – і це все в рамках одного ETF.

 

Підсумуємо

Довгострокові інвестиції - це не лише спосіб забезпечити своє майбутнє та досягти фінансової незалежності, але й ефективна можливість зберегти власні заощадження від впливу інфляції. Вони дозволяють інвесторам протистояти тимчасовим коливанням ринку, та отримувати вигоду за рахунок довгострокового зростання світової економіки, залучаючи мінімум часу та сил.

Як ваш надійний партнер у світі інвестицій, команда Fondexx завжди готова надавати професійну підтримку та надійний доступ до ринків. Ми з радістю допоможемо відкрити інвестиційний рахунок, та розпочати ваш власний шлях до фінансової стабільності.

 

Відкрити рахунок