Mutual-Funds

Що таке пайовий інвестиційний фонд (ПІФ)?

В цьому матеріалі ми розбираємо суть, види та переваги інвестиційного інструменту, відомого як ПІФ – пайовий інвестиційний фонд.
29 Вересня 2023

Ознайомлюючись з інвестиціями та ринком капіталів в цілому, інвестор-початківець зустрічає багато нових для себе термінів та незрозумілих абревіатур. Сьогодні ми розберемо термін ПІФ – пайовий інвестиційний фонд.

Для чого вони існують, які у них переваги, та як можна інвестувати в ПІФ українцям – про це далі в матеріалі.

 

В чому суть ПІФів?

Виходячи з назви, ПІФ – це різновид інвестиційного фонду. Тож основною його метою, як і будь-якого іншого інвестиційного фонду, є управління коштами інвесторів з метою їхнього примноження, а також спрощення процесу інвестування для приватних інвесторів.

Як і більшість видів фондів, ПІФ створюється та управляється компанією з управління активами – або ж скорочено КУА. Це спеціальні ліцензовані компанії, що можуть створювати та управляти різними інвестиційними фондами.

Особливістю ПІФ є його організаційна простота. Цей тип фонду навіть не є компанією – це портфель активів у власності інвесторів, якими керує та обліковує КУА згідно наперед прописаного регламенту. Фактично, КУА виступає управляючим активами інвесторів, об’єднуючи їх в різні ПІФи, згідно інвестиційних уподобань кожного з них.

 

Пайовий фонд - сукупність активів, що належать учасникам такого фонду на праві спільної часткової власності, перебувають в управлінні компанії з управління активами та обліковуються нею окремо від результатів її господарської діяльності.

 

Перші ПІФ з’явилися в США в першій половині ХХ століття, під назвою Mutual funds (дослівно “Взаємні фонди”). На той момент, інвестиції на фондовому ринку були складним і важкодоступним процесом для пересічних громадян, тож більшість американців не мали організованого процесу інвестування. Взаємні фонди почали акумульовувати вільні кошти населення, що сприяло швидкому зростанню економіки країни та розвитку національного бізнесу.

 

Image
mutual-funds-aum

Загальна вартість активів зареєстрованих в США взаємних фондів за період 1998 - 2022 рр (у трлн. дол.). (с) statista.com

 

Сьогодні вони є найпривабливішими інструментами для розміщення заощаджень громадян в розвинених країнах. Станом на 2022 рік, тільки американські взаємні фонди мають більше 22 трильйонів доларів під управлінням.

Один з перших взаємних фондів – Massachusetts Investors Trust (MITTX), був створений управляючою компанією MFS ще у 1924 році. Цей фонд пережив кілька світових криз, і досі функціонує, що підтверджує якість та ефективність цього інструменту.

 

Image
mutual-fund-certificate

Інвестиційний сертифікат одного з перших в світі ПІФ – Massachusetts Investors Trust. 
(с) ghostsofwallstreet.com

 

Які бувають ПІФи?

Кожен ПІФ має свою особливість діяльності, що чітко прописана в його регламенті та проспекті емісії інвестиційних сертифікатів. За весь період існування, було створено безліч найрізноманітніших інвестиційних фондів, що мають різні цілі та призначення. Тож важливо вміти класифікувати їх перед початком співпраці.

Базово, ПІФи розрізняють за трьома ознаками: тип фонду, термін діяльності, та вид діяльності.

Тип фонду дає можливість зрозуміти, коли і за якої умови інвестор може вийти з ПІФа, та отримати назад суму інвестиції із накопиченим доходом. Існує 3 типи пайових фондів: 
 

  • Відкритого типу;
  • Інтервального типу;
  • Закритого типу. 
     

Окрім порядку викупу інвестиційних сертифікатів, типи фондів мають ще кілька ключових розбіжностей:

 

Image
mutual-funds-types

 

Термін діяльності фонду визначає його строковість. За цією ознакою, ПІФ може бути: 
 

  • Безстроковий. Такий фонд може існувати протягом необмеженого періоду часу, допоки не буде прийняте рішення про його ліквідацію. Будь-який зацікавлений інвестор може вкласти кошти в нього на потенційно необмежений період.
  • Строковий. Зазвичай є закритими, і створюються під реалізацію конкретного проєкту (наприклад, зведення будинку, чи викуп конкретного випуску облігацій). Після завершення терміну дії строкового фонду, учасники отримують назад власні активи разом із нарахованим доходом. 
     

За видом діяльності, ПІФ може бути: 
 

  • Диверсифікованого виду. ПІФ вважається диверсифікованим, якщо він: 
    • не володіє 10% акцій будь-якої однієї компанії;
    • частка кожних окремих цінних паперів складає не більше 40% всіх активів фонду;
    • не менше 70% активів фонду інвестовано в цінні папери / облігації / грошові кошти / банківські метали.

Більшість публічних ПІФів є саме диверсифікованого виду, що забезпечує вищий рівень надійності інвестицій вкладникам.

  • Недиверсифікованого виду. Відповідно, якщо ПІФ не виконує умови диверсифікованого виду, він вважається недиверсифікованим. Такі ПІФ мають вищий ступінь ризику, і часто спеціалізуються на конкретних проєктах.
  • Спеціалізованого виду. Пайовий фонд є спеціалізованим, якщо він інвестує в чітко визначений законодавством перелік активів: валюта, облігації, акції, банківські метали. Унаслідок інвестування в публічні активи, спеціалізовані ПІФ є популярним та надійним способом збереження та примноження капіталу.
  • Кваліфікаційного виду. Такі фонди інвестують виключно в один із видів активів, та не мають чітких вимог до своєї структури. Такі фонди інвестують в нерухомість, кредитні активи, ренти, та інші активи з дозволеного законодавством переліку. 
     

Знаючи специфіки діяльності фонду, ви може заздалегідь експертно оцінити підходящість фонду саме для нього, виходячи з рівня ризиків, періодичності діяльності, потенційної прибутковості тощо.

 

В чому переваги інвестицій в ПІФ?

Інвестиції в ПІФ суттєво спрощують процес збереження та примноження коштів для інвестора, а також позитивно впливають на економіку країни. Та порівнюючи з іншими варіантами вкладень, цей тип має як плюси, так і мінуси: 
 

Переваги інвестицій в ПІФ:
  • Дохідність ПІФ зазвичай є вищою, ніж у банківських депозитів та облігацій;
  • Портфель активів формується кваліфікованими професіоналами, з урахуванням принципів диверсифікації та хеджування ризиків;
  • Невисокий поріг входу – від ціни 1 інвестиційного сертифікату;
  • Інвестор може продати частку в будь-який момент, отримавши тіло вкладення та нараховані відсотки;
  • Можна обрати ПІФ з підходящою стратегією – агресивна, пасивна, спеціалізована на певних активах тощо.
Недоліки роботи з ПІФ:
  • КУА не гарантує прибутковості інвестицій, і інвестор несе ризик можливої збитковості вкладення;
  • Фонд утримує відсоток від вкладення в якості оплати роботи;
  • Низький рівень розвитку фондового ринку України обмежує дії фондів на ньому. 
     

Виходячи з особливостей ПІФів, вони є чудовим варіантом для починаючих інвесторів, а також для тих, хто не планує заглиблюватися в принципи інвестування. Що треба зробити для початку роботи з фондом – розповідаємо далі.

 

Як інвестувати в ПІФ в Україні?

На жаль, фондовий ринок України за свою коротку історію пережив багато негараздів, і зараз перебуває в занепаді. Та для українських інвесторів все ж існує можливість інвестувати в ПІФ – як на локальному ринку, так і в іноземні фонди.

В Україні існує низка функціонуючих ПІФ, що пропонують свої послуги інвесторам – навіть в сучасних непростих умовах. Кожен фонд має свою специфіку діяльності, і пасуватиме під конкретний запит інвестора. Наша команда вже робила детальний аналіз діяльності українських інвестиційних фондів, переважна більшість яких є саме ПІФ. 
 

Для початку співпраці з ПІФ, необхідно:
  1. Обрати підходящий ПІФ. Важливо звертати увагу на його тип, активи, та спеціалізацію.
  2. Підписати договір з КУА, яка обслуговує активи ПІФ.
  3. Придбати інвестиційні сертифікати ПІФ, сплативши кошти до КУА. Інвестиційні сертифікати існують в електронній формі, і обліковуються в депозитарній установі на рахунку в цінних паперах інвестора.

 

Image
how-to-invest-in-pif

Логіка співпраці інвестора з ПІФ

 

Зазвичай, українські ПІФ або будують власні стратегії, в рамках існуючого фондового ринку (з основним акцентом на державні облігації та іноземну валюту), або інвестують кошти інвесторів в іноземні фонди. У другому випадку, фонд є лише посередником між інвестором і іноземним фондом, утримуючи додаткову комісію за це.

Для уникнення посередників, жителі України можуть співпрацювати із іноземними ПІФ напряму. Найпростіше це робити в рамках купівлі акцій ETF – фонду, що торгується на біржі (Exchange-traded fund). Це споріднені з ПІФ структури, але для співпраці з ними не потрібно підписувати договір, та переказувати кошти на закордонний рахунок КУА – достатньо лише придбати через брокера акції ETF, що котируються на біржі. Fondexx надає можливість купувати акції всіх ETF, що торгуються на американському ринку.

 

Підсумуємо

Пайовий інвестиційний фонд (ПІФ) - це інструмент інвестування, який дозволяє багатьом інвесторам спільно вкладати свої кошти в різноманітні активи під керівництвом професійних управляючих. Цей інструмент є одним з найпопулярніших інвестиційних рішень у розвиненому світі, і чудово пасує тим,  хто шукає спосіб збереження та примноження власних заощаджень, забезпечуючи при цьому професійний контроль та управління активами.

Команда Fondexx буде рада надати вам більше інформації про інвестиційні рішення, що пасуватимуть саме вам. Після безкоштовної реєстрації на сайті, ви можете запланувати дзвінок з менеджером, і підібрати інвестиційні інструменти саме для вас.

 

Замовити консультацію