2023_forecast

Прогноз ринку акцій на 2023 рік: нависають хмари, але далі – ясне небо?

17 Cічня 2023

 

Акції нині торгуються зі значними знижками, проте для подальшого росту необхідні докази довгострокового відновлення економіки та утримання інфляції – пише Девід Секера, головний стратег ринку акцій США Morningstar Research Services LLC в своїй статті, з перекладом якої ми пропонуємо вам ознайомитися нижче.

 

Основні тези:

  • Зараз акції на ринку суттєво недооцінені відносно їхньої справедливої вартості;
  • Волатильність лишатиметься високою в першій половині 2023 року, та вже у другій половині має початися стабільне відновлення ринку;
  • Друга половина року обіцяє сприяти зростанню ринку, на відміну від його початку;
  • Найбільш привабливими є акції високоякісних компаній з широким “економічним ровом”.

 

Огляд ринку акцій США на 2023 рік

Часто ринок веде себе як маятник, і швидко змінює свій стан з недооціненого на переоцінений, та навпаки. Зараз спостерігається саме така ситуація.

Хоча раніше вважалося, що у 2022 році акції і надалі будуть переоцінені, наразі ми бачимо, що ринок суттєво впав. Тепер більшість акцій є недооціненими відносно оцінок їхньої справедливої вартості: згідно дослідження на основі більш ніж 700 акцій, співвідношення ціна / справедлива оцінка (P/FV) по ринку дорівнює 0,84 – середня ринкова недооцінка становить 16%.

Інвесторам варто приділити більшу увагу компаніям типу “value” та “growth” – стабільним, великим компаніям, а також амбіційним “молодим зіркам”. В розрізі капіталізації, найбільша недооцінка спостерігається серед малих компаній – середня знижка становить більш ніж 30%.

Коефіцієнт P/FV в середньому по ринку (згідно дослідження Morningstar, станом на 27.12.2022 року).

Крім недооцінки, очікується, що ринок найближчим часом залишатиметься неспокійним. Якщо економіка буде стагнувати, або навіть в рецесії, то в перші півроку волатильність і надалі залишатиметься високою. Тим не менш, поєднання економічного відновлення, стримування інфляції та перспектив полегшення грошово-кредитної політики у другій половині 2023 року мають надати ринку можливості для довгострокового відновлення.

 

Акції рідко коли мають такі знижки, як зараз

Посилення грошово-кредитної політики, слабкість економіки, та висока інфляція у поєднанні з підвищенням облікової ставки ФРС минулого року далися ринку взнаки. Та допоки короткострокова динаміка лишається невтішною, в довгостроковій перспективі ми знаходимося на дуже рідкісній стадії ринку: починаючи з 2010 року, на таких позначках недооцінки ринок торгувався десь тільки 5% періоду.

Динаміка коефіцієнту P/FV з 2011 року (згідно дослідження Morningstar, станом на 27.12.2022 року). 

 

Зустрічний вітер 2022 року стане попутним у другій половині 2023? Прогноз акцій від Fondexx

У прогнозі на 2022 рік ми зазначали, що ринок дуже переоцінений, та зустріне основні 4 труднощі:

  1. Уповільнення зростання економіки;
  2. Посилення грошово-кредитної політики;
  3. Накалювання інфляції;
  4. Підвищення дохідності довгострокових облігацій.

Тепер, що ми бачимо у 2023 році:

  1. Економіка:

Першу половину 2022 року економіка скорочувалася, відновивши зріст тільки у третьому кварталі, та, за попередніми оцінками, підтримавши його у четвертому (+2,7% за квартал). Та все ж, наслідки посилення грошово-кредитної політики завжди мають певну затримку, тож логічно очікувати на стагнацію, або навіть рецесію у першій половині 2023 року. Згідно прогнозу – дно буде в середині 2023 року, після чого очікується відновлення.

Квартальний прогноз приросту реального ВВП США, % (згідно дослідження Bureau of Economics та Morningstar, станом на 23.12.2022 року).

  1. Грошово-кредитна політика

Оскільки зростання інфляції ставало все більш серйозною проблемою, ФРС США розпочала посилення ГКП у березні 2022 року. Протягом року, Федрезерв здійснив найстрімкішу серію підвищень облікової ставки з початку 1980-х, коли інфляція сягала двозначних чисел.

На додаток, ФРС розпочала програму кількісного посилення, що дозволило їй проводити щомісячні списання з балансу казначейських та іпотечних облігацій на суму 95 мільярдів доларів.

На нашу думку, ФРС здійснить ще 1-2 підвищення ставки на початку 2023 року, після чого політика посилення ГКП зупиниться. З розрахунку на те, що першу половину року економіка буде стагнувати (або навіть в рецесії), а інфляція буде зменшуватися, очікуємо, щоThe Fed змінить курс на послаблення грошово-кредитної політики вже у другій половині 2023 року.

  1. Інфляція

Після паузи восени 2021 року, у 2022 році інфляція продовжила стрімке зростання. Підвищення цін на нафту, проблеми з ланцюгами поставок та інші виробничі затримки спричинили інфляційний сплеск до 9,1% у червні 2022 року. Та внаслідок того, що інфляція в основному базувалася в певних конкретних категоріях, ціни на нафту поступово знижувалися, а ланцюги поставок налагоджувалися, інфляція почала зменшуватися. Більш того: підвищення ставки почало знижувати активність в особливо чутливих до неї секторах, що додатково сповільнює інфляцію. Ми очікуємо, що інфляція буде знижуватися протягом 2023 року до показника в 2,9%, продовжуючи зниження і в 2024 році.

Річний прогноз інфляції, % (згідно дослідження Morningstar, станом на 20.12.2022 року).

  1. Дохідність довгострокових облігацій

Ми вважаємо, що основний період підвищення відсотків по довгостроковим облігаціям вже позаду. Дохідність може ще трохи вирости (внаслідок підвищень облікової ставки ФРС на початку року і високих показників інфляції), але на тлі невтішного стану економіки та приборкання інфляції, ми очікуємо їхнє зниження вже до середини 2023 року.

За попередніми прогнозами, 10-річні U.S. Treasuries становитимуть 3,5% в 2023 році, 2,5% в 2024 році, та сягнуть 2,25% у 2025 році. Приблизно з 2026 року можна буде очікувати їхнє поступове відновлення до стандартних значень.

 

Акції яких секторів найбільш недооцінені?

Найбільш недооціненим сектором є communication services – 43% знижки відносно справедливої вартості. Хоча впали майже всі акції сектору, лідерами є Alphabet (акції впали на 40%), та Meta Platforms (падіння на 65%). На ці дві акції припадає 42% та 10% капіталізації сектору відповідно.

Слабкий ріст економіки та підвищення облікової ставки спричинило найбільший вплив на ті сектори, що були значино переоціненими на початку 2022 року. Наприклад: technologyreal estate, та consumer cyclicals – кожен з цих секторів на початку року був переоціненим, – для них 2022 рік був не найкращим. Та ми вважаємо, що їхнє зниження є занадто великим відносно справедливої вартості: consumer cyclical торгується на 30% знижці, technology на 19%, та real estate на 15%.

Найбільш недооцінений сектор на початку 2022 року – energy, виріс майже на 64% за рік. Наразі, за нашими оцінками, він є найбільш переоціненим, з націнкою в 12%. Consumer defensive та healthcare здебільшого витримали минулий рік, а utilities навіть дещо підріс, проте згідно наших оцінок – усі вони наразі є переоціненими.

Коефіцієнт P/FV по секторам (згідно дослідження Morningstar, станом на 27.12.2022 року).

 

Оцінка за “економічним ровом”

У 2022 році ця оцінка зіграла ключову роль в розходженні результатів: високоякісні акції, що мають широкий “економічний рів”, показали себе гірше загального ринку. Рейтинг “економічного рову” визначає компанії, які, на нашу думку, мають здатність генерувати надлишковий прибуток на інвестований капітал у довгостроковій перспективі (за рахунок оптимізації діяльності, конкурентних переваг, якості бренду і т.д.).

Для прикладу – у 2022 році індекс Morningstar Wide Moat Composite Index впав на 21,92%. Та з урахуванням оціночних накладок, індекс Morningstar Wide Moat Focus Index впав менше – лише на 13,77%.

Схоже, що ринок недооцінює компанії, які ми визначаємо як з “широким економічним ровом”. Адже крім того, що вони здатні генерувати додатковий прибуток у довгостроковій перспективі, як правило, вони мають більший вплив на ціноутворення. Таким чином, вони повинні бути в змозі перекласти будь-яке підвищення витрат на клієнтів і краще підтримувати свою маржу. А відповідно – підтримувати свою оцінку в інфляційному середовищі.

 

Прогноз ринку: Які акції обрати для 2023 року?

На початку 2022 року, ми відібрали 15 найбільш переоцінених акцій з великою капіталізацією, що мали значне відхилення від ринку. Протягом 2022 року дві третини цих акцій впали настільки, що зараз вони вже є недооціненими. Наприклад, Tesla, Nvidia, Bank of America, та Broadcom – усі вони були переоціненими на початку року, а зараз потрапили в наш топ недооцінених акцій.

Перелік компаній з великою капіталізацією, що мають низьке значення коефіцієнту P/FV (Автор: Morningstar).

Підсумуємо

На наступні місяці ми прогнозуємо високу волатильність ринку – акції будуть швидко рости на позитивних новинах, та стрімко падати під час публікації поки ще негативних економічних даних. Вже ближче до середини 2023 року, коли ймовірність старту відновлення економіки та приборкання інфляції є вищою, ми очікуємо спад волатильності і стійке ралі до значень справедливих цін.

На нашу думку – ринок вже зараз має достатній запас міцності для того, щоб довгострокові інвестори могли почати збільшувати свою долю в акціях (за умови, що володіють достатнім капіталом для убереження від короткострокової волатильності).

 

Нагадуємо, що з Fondexx ви можете не тільки активно торгувати, а й відкривати пасивні рахунки для інвестицій. Звертайтеся за безкоштовною консультацією до вашого менеджера в зручний час!