fondex-vs-ff-background

Fondexx – ваша надійна альтернатива Freedom Finance

З Fondexx ви можете торгувати та інвестувати на найвигідніших умовах, отримуючи топовий софт та комфортні варіанти поповнень і виводів коштів. Все це без жодних правових загроз чи ризиків, та з оперативною і якісною підтримкою.
1 Березня 2023

Freedom Finance є одним з найпопулярніших брокерів в Україні, і велика частка українців почали свій шлях інвестицій та трейдингу саме з ним. Цілком ймовірно, що ви також вже ознайомлені з його пропозиціями (а хтось з вас навіть був, чи зараз є клієнтом Фрідома). Проте, низка санкційних заходів проти компаній холдингу в Україні, а також обмеженість варіантів поповнення рахунку, наштовхують все більше українців на характерне питання: чи дійсно цей брокер вартий своєї популярності, і не має гідних аналогів? 

Наша відповідь – аналоги є, і їхні умови змусять вас кардинально переосмислити ваші можливості на ринку акцій. Однією з альтернатив є Fondexx – український необрокер / проп-фірма, що функціонує з 2016 року, надаючи широкий спектр послуг в сфері торгівлі акціями.

В цьому матеріалі ми спробуємо максимально в деталях описати всі переваги, що чекають на вас разом з Fondexx, і чому, на нашу думку, ми можемо зацікавити саме вас ?

 

Унікальні умови торгівлі

Найважливіший пункт, за яким трейдер чи інвестор обирає для себе брокера – це умови торгівлі, які компанія може йому надати. Логічно, що параметри відбору будуть дещо різнитися для різних типів торгівлі. Для активних трейдерів акцент стоятиме на таких аспектах, як:

  • розмір кредитного плеча та торгових комісій;
  • умови відкриття шорт-позицій;
  • доступ та умови торгівлі на премаркеті;
  • швидкість та стабільності софту, тощо.

Інвестори звертають більше уваги на інфраструктурні витрати, надійність брокера, варіанти поповнень та виводів коштів з рахунку, наявність портфоліо-менеджменту чи інвестиційних пропозицій.

Fondexx спеціалізується на інтрадей-торгівлі, поєднуючи три аспекти торгового рахунку – фінансовий, технічний, та юридичний – в ідеальні умови для активного трейдингу. За рахунок проп-моделі, компанія надає плече до 1:50 на інтрадей торгівлю, професійний трейдерський софт, що має пряме VPN-підключення до американських серверів, повноцінний доступ до торгівлі на премаркеті (з 04:00 AM на професійних рахунках, та з 06:00 AM на стандартних), локейти для НТВ акцій, та багато інших переваг, цінних для активного трейдера.

Порівнюючи умови з тими, що пропонує Freedom Finance, ми винесли основні критерії в таку таблицю:

 

 

Загалом, Fondexx надає значно вигідніші умови для активної торгівлі, ніж Freedom.

Можна помилково припустити, що внаслідок заточення під активний трейдинг, Fondexx не має можливості надавати якісні послуги для інвесторів. Та насправді, останні роки компанія активно розвиває цей напрямок, додаючи все більше продуктів, цікавих саме для активного та пасивного інвестування. І вже зараз, деякі з них є значно більш вигідними, ніж у конкурентів.

Таким чином, для середньострокових інвестицій та свінг-торгівлі, Fondexx надає можливість торгувати на маржинальному рахунку, де інвестор (або свінг-трейдер) матиме плече 1:4, 8,5% річних овернайт (в порівнянні з 12% у Freedom), та нижчі комісії ($1,8 / 100 акцій, у порівнянні з $2, або 0,5% від позиції на аналогічному рахунку у Freedom).

 

Умови для активних інвестицій  в Fondexx

 

Для пасивних інвесторів, по типу “купити і забути”, Fondexx вже зараз пропонує можливість інвестувати в власний фонд FNDX Systematic. Фонд зареєстровано в європейському правовому полі, та пропонує вкладення на період від 1 року шляхом підписання Limited Partnership Agreement. Поріг входу для вкладення наразі становить $20,000.

Усвідомлюючи, що така сума є доволі значним вкладенням, Fondexx пропонує інвесторам обмежити ризиковий капітал вкладення – встановити максимальну суму ризику, що клієнт закладає у власну ризик-модель співпраці з фондом. Така опція є доволі унікальним явищем, що рідко зустрічається в широкій практиці серед ІФ.

Говорячи про результативність фонду, за 2021-2022 фінансовий рік FNDX Systematic приніс своїм інвесторам карколомні +156% прибутку на ризиковий капітал. У порівнянні, за цей період публічний фонд $SPY приніс збиток в -6,05%, а всесвітньо відомий Berkshire Hathaway показав результат лише в +5,51%.

 

Відображення кривої дохідності фонду FNDX Systematic за перший публічний рік. Відображена дохідність на ризиковий капітал в розмірі $10,000.

 

Безумовно, що можливість обмеження власного ризику, та висока історична дохідність інвестиційного фонду не надають 100%-кову гарантію його майбутньої успішності. А мінімальні обмеження вкладу в $20,000, та періоду в 1 рік, додають значні перешкоди для пересічних інвесторів, що в рамках свого інвестиційного плану, роблять періодичні невеликі відкладення.

Для таких клієнтів, Fondexx вже в першій половині 2023 року запускає можливість інвестувати онлайн через особистий кабінет – без маржинальних плечей та додаткових тарифікацій, окрім комісії в $0,5 за угоду. Такі умови не йдуть в жодне порівняння із умовами інших брокерів Східної Європи та Центральної Азії, і вже дуже скоро будуть доступними для всіх бажаючих.

Гліб Козак, СЕО Fondexx: “Чому у Fondexx кращі умови? Бо Fondexx не купує рекламу в метро, не віддає 10% депозиту реферала неосвідченим блогерам, не знімає серіали. Сподіваюсь ви достатньо розумні, щоб розуміти це.”

 

Абсолютно інший рівень тарифів та комісій

Для будь-якого трейдера чи активного інвестора, котрий має чіткі стратегію та мані-менеджмент, тарифи брокера є дуже важливим фактором, що обов’язково врахований в процесі торгівлі. Зокрема від цього залежить математичне сподівання прибутковості трейдера – чи буде трейдер в плюсі на дистанції.

На жаль, Freedom не має можливості (чи бажання) надавати комфортні тарифи для активних трейдерів, пропонуючи їм свої стандартні тарифні плани, внесши незначні зміни. В таких умовах, коли торговельна комісія становить значну частку потенційного прибутку, трейдери часто йдуть на підвищення ризиків, намагаючись заробити більше і покрити інфраструктурні витрати. Зазвичай, це прямий шлях до банкрутства.

Fondexx чудово розуміє, який тиск на трейдера чинять комісійні збори брокера. Тому ми пропонуємо цілу низку тарифних сіток (виходячи з потреб трейдерів, торгової активності, використовуваного софту і т.д.), що будуть максимально комфортні як трейдерів, так і для інвесторів. Таким чином, торгові комісії в Fondexx для активних трейдерів становлять $0,3 - 0,77 / 100 акцій, а за певних умов, можуть бути зниженими навіть до $0,15 / 100 акцій. Вже на цьому етапі, комісії Fondexx нижчі в 1,5 - 6 разів. При цьому, Fondexx не використовує модель розрахунку комісії від об’єму угоди (при якій комісія може сягати трьохзначних сум за одну угоду), а також має адаптивну модель тарифів – кожен клієнт може розробити власний тарифний план, отримуючи максимально вигідні умови згідно власної стратегії.

 

Основні тарифні плани Fondexx та Freedom Finance.

 

Професійний софт, що змінить ваше уявлення про трейдинг

Будь-яка професійна діяльність потребує інструментів, що допомагатимуть досягти кращих результатів. І трейдинг – не виключення.

Для якісної торгівлі, трейдер має бути на 100% певен, що його  софт не підведе, і зможе покрити всі потреби. До основних вимог віднесемо:

  • коректне та швидке виконання ордерів;
  • стабільний зв’язок з серверами;
  • можливість вибору ECN;
  • різноманітність типів ордерів;
  • додаткові фільтри та функціонал платформ тощо.

Фактично, Freedom Finance пропонує усім своїм клієнтам лише одну платформу – Freedom24. Платформа доступна як веб-версія в браузері, або у форматі додатку на Android / iOS. Брокер також стверджує, що надає можливість працювати на платформі DAS. Проте, станом на 2023 рік, ця платформа надається тільки через посередників, і можливість її використання часто є обмеженою.

 

Інтерфейс веб-версії Freedom24

 

Повертаючись до функціоналу Freedom24, то для активного трейдингу він є доволі обмеженим: відсутність котирувань Level 2, обмежена можливість налаштування лейауту та підключення алгоритмічних програм, відсутня можливість частково фікувати позиції, складнощі з доступом до технічної підтримки (часто користувачі скаржаться на довгий процес розгляду запитів, та низьку інформативність відповідей). Не варто забувати, що веб-платформи, незважаючи на їхню доступність з різних ОС, є менш оптимізованими та зручними у використанні за повноцінні десктоп-застосунки. Це впливає на стабільність та швидкість виконання ордерів, що є критично важливим параметром для активної торгівлі.

Fondexx робить акцент саме на десктоп-застосунках, з яких частина була розроблена всесвітньо відомими розробниками софту для трейдерів (такі платформи, як Sterling, Takion, Lightspeed). Важливим є ставлення компанії до торгівлі: хочеш якісно торгувати – використовуй якісний софт.

Загалом, Fondexx вже зараз надає доступ до шести торгових платформ: авторські платформи RT та Alpha Trader, та міжнародний софт SterlingLightspeedDASTakion. Всі ці платформи мають різний функціонал та особливості роботи на них. Це надає можливість працювати з максимальним функціоналом та комфортом як трейдерам-початківцям, так і професійним трейдерам.

 

Інтерфейс платформи Takion

Інтерфейс платформи Alpha Trader

 

Кожна з цих платформ має свої особливості: пряме підключення до американських серверів через VPN, просунуті фільтри та сканери, можливість підключення до платформи через АРІ, налаштування “гарячих клавіш” тощо. Допомогти розібратися з усім функціоналом, та налаштувати платформу може допомогти технічна підтримка будь-яким зручним каналом доступу, та за лічені хвилини.

Як вже було зазначено, компанія пропагує саме якісний підхід до торгівлі, пропонуючи професійний софт саме для ПК – найбільш гнучкий та зручний пристрій для торгівлі. Та, внаслідок підвищення попиту саме на мобільність, а також потребу в віддаленому доступі до відкритих позицій, вже у 2023 році Fondexx планує випустити мобільні додатки для роботи на платформах RT та Alpha Trader, а також залучає додаткову платформу vTrader, котра має мобільний застосунок. Платформа vTrader вже знаходиться в обмеженому доступі серед клієнтів компанії, і частина з них вже має можливість тестувати роботу з нею.

Окремої уваги заслуговує можливість взаємодії з демо-рахунками платформ. Freedom Finance надає доступ до демо-рахунку платформи Freedom24 в обмеженому форматі. На демо-рахунку є можливість виключно ознайомлення з візуальною складовою платформи, без будь-якої практичної взаємодії.

На демо-рахунках від Fondexx є можливість працювати без жодних перепон, отримуючи повноцінний демо-рахунок з віртуальним депозитом. Є можливість відкривати позиції, повноцінно перевіряти здібності платформ, навіть тестувати власні напрацювання та робочі стратегії – один з найважливіших етапів підготовки до реальних торгів. Компанія навіть проводить щорічні конкурси на демо-рахунках, розігруючи призи між учасниками з найкращими результатами.

Крім цього, Fondexx надає доступ для зареєстрованих користувачів до безкоштовного трейдинг-симулятору – інструменту, що ідеально підходить для бек-тесту торгової стратегії на історичних даних. Отримати доступ до нього може будь-який бажаючий після реєстрації на сайті компанії, та відповідного запиту до менеджера.

 

Трейдинг-симулятор Fondexx

 

Доступні шляхи поповнень та виводів коштів

Внаслідок повномасштабного вторгнення рф, Національний Банк України обмежив можливість виводу валюти за кордон міжнародними банківськими переказами (SWIFT). Це майже повністю обрубило українцям шляхи поповнення брокерських рахунків, що відкриті в іноземних компаніях. Freedom в цьому плані не став виключенням – установа, через яку холдинг надає доступ до торгівлі на ринку США, зареєстрована на Кіпрі. Тож без проблем вийде поповнити рахунок лише за наявності коштів на рахунку в іноземному банку / платіжній системі.

В якості альтернативи, FF пропонує клієнтам поповнювати рахунок через Wise – приватну платіжну систему. Наразі рахунок у Wise з України напряму можливо поповнити виключно з валютної картки українського банку, і на обмежену суму в еквіваленті 100 000 грн на місяць. Також є ймовірність натрапити на подвійну комісію, і навіть замороження рахунку від Wise (рідкісні, проте реальні прецеденти).

Fondexx дуже легко адаптувався до цих змін, оскільки варіативність методів поповнення рахунку була перевагою компанії ще до початку повномасштабної війни. Клієнти можуть і надалі поповнювати та виводити кошти з рахунків гривнею (за ринковим курсом), в USDT та BTC, WebMoney, PayPal, і тими ж самими SWIFT та Wise. Більшість цих варіантів є автоматизованими, і користувач може самостійно поповнювати та виводити кошти через особистий кабінет, не залучаючи співробітників компанії.

 

Особливі пропозиції та можливості

Обидві компанії мають певні унікальні можливості та пропозиції, насамперед, завдяки їхнім бізнес-структурам.

Унікальною пропозицією Freedom Finance вже довгий час є алокація на IPO – можливість купівлі певної кількості акцій до їхнього розміщення на біржі. При цьому, продати ці акції можливо не раніше, ніж через 90 днів після після розміщення.

Компанія надає таку можливість як преміум послугу, тарифікуючи її на різних етапах участі, та вимагаючи значних розмірів депозиту. З умов на сайті, ми бачимо, що розраховувати на якийсь значний результат можна лише від п’ятизначних сум. Також, відсоток від депозиту, на який буде куплено акції, є доволі мінливим. Він залежить від кількох факторів, таких як внутрішній рейтинг клієнта в компанії, а також від кількості учасників в алокації. Іншими словами, є ймовірність отримати алокацію в кілька акцій навіть при участі зі  значною сумою.

 

Умови алокації на ІРО в Freedom Finance

 

В свою чергу, Fondexx з дати заснування діє як проп-трейдингова компанія – фірма, що надає досвідченим трейдерам кошти в управління, якщо трейдер може довести свою системність та ефективність. Компанія надає трейдеру софт, доступ до ринку, підтримку, та можливості до професійного росту. Натомість, Fondexx щомісячно утримує частину зароблених трейдером коштів. Якщо трейдер з часом перестає показувати результат, або заходить в мінус – компанія перестає співпрацювати з ним, без жодних зобов’язань зі сторони трейдера. Пройти в проп можливо як в результаті співбесіди (якщо трейдер має репрезентативний стейтмент, та може обґрунтувати свою стратегію), так і продемонструвавши вміння на практиці – в процесі спеціального відбору Combine Prop Challenge.

 

Алгоритм проходження в проп Fondexx

 

Крім цього, обидві компанії пропонують власні навчальні курси. Freedom має проєкт “Біржовий університет”, в рамках якого читає курси за різними рівнями складності. Оскільки ми їх не проходили, то не можемо об’єктивно оцінити їхню якість, та ви можете ретельно ознайомитися з матеріалами курсів на сайті, і винести рішення самостійно.

 

Курси від “Біржового університету” Freedom Finance

 

Fondexx також надає освітні послуги, які розподіляються за різними рівнями компетентності трейдера. Це є курси як для повних початківців, в яких розбираються базові принципи біржової торгівлі та економіки і фінансів в цілому, так і професійні курси, за результатами проходження яких трейдер матиме повноцінну фундаментальну підготовку. Усі ці курси було написано практикуючими трейдерами, і базуються на роботі з виключно реальними ринковими ситуаціями.

 

Курси Fondexx

 

Підсумуємо

Якщо коротко, то Fondexx вже у 2023 році переважає за умовами Freedom Finance в усіх аспектах, що стосуються торгівлі та торгових умов, і ми це довели в розлогому порівнянні.

Наведений вище перелік не є вичерпним, та може бути доповнений ще багатьма дрібничками. Та все ж, основна суть цього матеріалу – надати вам шаблон для  проведення власного дослідження, в результаті якого ви зможете обрати найбільш підходящого брокера саме для вас. Світ набагато ширший, ніж нам здається, і якщо витратити час на якісний пошук необхідного – ви обов’язково досягнете цілі.

А у разі, якщо наші умови вже достатньо зацікавили вас – ми будемо раді познайомитися з вами, та детально відповісти на всі питання. Для цього достатньо простої реєстрації на сайті, після якої ми неодмінно зв’яжемося з вами в найближчий час ?

 

Зареєструватися