cyberwealth

Українці та капітал

28 Грудня 2023

Ви вважаєте себе багатою людиною? Чи можливо бідною? Питання заможності та грошей загалом - вкрай цікаве, дискусійне та певною мірою табуйоване. Але говорити про гроші - важливо, тож пропонуємо вам дізнатися про рівень заможності наших співгромадян, як його оцінюють світові економісти і чому важливо інвестувати.

Що досліджуємо?

Предметом нашого дослідження є рівень заможності українців, розглянемо досвід та результати дослідження іноземних експертів, проаналізуємо наскільки релевантними є методи їхніх досліджень та запропонуємо ідею власного методу калькуляції, орієнтуючись на реалії життя в Україні. 

Що говорив Credit Suisse?

Перше з чого варто почати дослідження теми - дані закордонних експертів та організацій, котрі спеціалізуються на оцінці світового багатства.     
Credit Suisse (наразі, частина UBS) - в нещодавньому минулому міжнародна банківська установа, також відома публікацією щорічного звіту щодо світового рівня заможності.

Згідно з даними опублікованими в 2022 році - медіана багатства українців в кінці 2021 складала 4987$, а середній показник достатку - 19742$ на одну особу.

В рамках дослідження Credit Suisse використовували метод регресійного аналізу, тобто статистичний розрахунок з використанням ймовірно корельованих змінних. Для достовірності отримані результати коригувалися з огляду на об’єктивні дані щодо вартості житла в країні, доступності кредитів, ВВП і тд.

Варто враховувати, що дослідники Credit Suisse оцінювали якість даних щодо України як недостатню, тож достовірність результатів може потребувати доведення та коригування. Тож давайте спробуємо розібратися, наскільки дійсно заможними є українці. В ході розрахунків будемо орієнтуватися саме на середній показник багатства та використовувати найсвіжіші з доступних на сьогоднішній день даних.

Що таке заможність?

Першочергово зауважимо, що в даному випадку ми говоримо не про щомісячний чи щорічний дохід, а саме про заможність як про накопичений ресурс. Отже з яких категорій найімовірніше складається капітал пересічного українця чи українки: заощадження, інвестиції, нерухомість чи її частка, земельні ділянки, рухоме майно, техніка, коштовності, кредити, борги котрі винні вам та котрі винні ви.

Звісно ж перелік категорій може відрізнятися в залежності від багатьох факторів, таких як вік, сфера діяльності людини, життєві пріоритети та обставини, але оскільки технічно неможливо врахувати все різномаїття способів життя - візьмемо саме ці категорії як орієнтири та найпоширеніші складові заможності.

Які дані ми маємо?

Одне з завдань нашого дослідження - перевірка результатів звіту Credit Suisse та їх подальші підтвердження чи спростування. Вище вже було згадано які категорії ми будемо розглядати як складові багатства українців, тепер розглянемо детальніше кожну з них.

  • Заощадження. Почнемо з найочевиднішого інструменту для заощаджень - депозитів. За даними Ukraine Economic Outlook в першому кварталі 2023 року населення України мало 635 млрд гривень депозитів в нацвалюті та 11 млрд в іноземній валюті. Окрім того, згідно з опитуванням Незалежної асоціації банків спільно з німецькою компанією Growth for knowledge (GFK) в 2019 році - 79% респондентів мали заощадження що втричі перевищують їхні доходи (загалом близько 34 тисяч грн), котрі були розподілені між депозитами, банківськими рахунками та “готівкою під матрацом”.      
    Співставивши наявні дані та скоригувавши їх відповідно з коливанням курсу валюти, можна зробити висновок, що середнім показником заощаджень серед українців є сумма близько $1300.
  • Інвестиції. Одним з найактуальніших інструментів інвестицій в Україні є ОВДП. За даними прес служби Міністерства фінансів в вересні 2023 року фізособи мали держоблігацій на 47,7 млрд грн.     
    За даними дослідницької компанії Tripple A на початку 2022 року криптовалютою володіли близько 16% населення України, що є одним з найвищих показників в світі. А згідно з опитуванням криптобіржі EXMO.com більшість з опитаних зберігають до половини своїх заощаджень в криптовалюті. На жаль, немає об’єктивних даних скільки саме криптовалюти мають українці, проте в 2021 році лише тільки держпосадовцями України було задекларовано криптовалюти на 75 млрд грн, а згідно з заявою радника міністра цифрової трансформації Максима Дем'янюка вже в 2021 році щоденний оборот криптовалюти в Україні складав близько 1 млрд гривень, тож можна припустити, що середнє значення криптовалюти цілком може складати як мінімум 200 доларів на людину.     
    Тож середня вартість інвестиційних активів українців складає близько $240.
  • Нерухомість. За даними Конфедерації будівельників України на 2020 рік - 86,3% українців володіють власним житлом, або його частиною - цей показник є одним з найвищих в Європі. За середнє значення вартості житла візьмемо 2-х кімнатну квартиру в обласному центрі, на котру претендує сім’я з 4 осіб. Вартість такого житла, за даними ЛУН в складає в середньому $50K.      
    Таким чином середня вартість житла що припадає на одну людину становить $12500.
  • Рухоме майно. Один з основних категорій рухомого майна в Україні є автомобільний транспорт. Інститут дослідження авторинку повідомляє, що в першій половині 2023 року середня вартість легковиків, котрі продавали в інтернеті складала $5400, а згідно з даними Міністерства внутрішніх справ на жовтень 2023 року - кількість автомобілів в Україні дорівнює близько 10,5 млн одиниць. Тож вартість авто в перерахунок на середній показник по країні становить $1770 на одну дорослу особу.
  • Техніка. Аналітика OLX за серпень 2022 року повідомляє, що в 2022 році найбільший інтерес користувачів був до телефонів та аксесуарів для них, техніки для дому та комп’ютерів чи ноутбуків. А середні ціни на категорії бути такими: середня вартість ноутбуку становить 12640 грн, мобільного телефону 7400 грн, телевізора - 3640 грн, холодильника 6450 грн. Оскільки дані враховують як нову так і б/в техніку - дані можуть бути використані для оцінки наявних в користувачів девайсів. Для побутової техніки показник становить близько $810.
  • Борги. Згідно з даними Opendatabot, в серпні 2023 року заборгування українців за категоріями штрафи, аліменти та борги за комунальні послуги складає 8,6 млрд грн, а сумма заборгованостей за мікрокредитами становить 8,9 млрд грн. Також згідно з інформацією НБУ повідомляє що в 2023 році сума наданих кредитів за цільовими категоріями: споживчі кредити, придбання, будівництво та реконструкцію нерухомості і кредитування фізичних осіб-підприємців складає близько 222,8 млрд грн. Тож середній показник заборгованості українців складає $197.

Отже, в результаті розрахунків ми отримуємо сумму в $16423. Нагадуємо, що значення середнього достатку українців за версією Credit Suisse складає 19742$ на одну особу. Різниця в двох показниках складає близько $3300, проте варто зазначити, що отримана нами сума враховує не всі складові заможності через відсутність достовірних статистичних даних щодо них. Наприклад, наразі неможливо порахувати вартість коштовностей наших співгромадян, або врахувати вартість всього рухомого майна та техніки. Тож врахування цих категорій цілком може забезпечити відповідність наших розрахунків з розрахунками Credit Suisse.

Такой вважаємо за потрібне зазначити, що при проведенні дослідження більшість використаних даних датуються 2022-2023 роками, тобто враховують кардинальні зміни, що відбулися за час повномасштабного вторгнення рф, що може бути одним з найважливіших факторів що спричиняють різницю наших результатів та результатів Credit Suisse. Більш детально про вплив повномасштабної війни згадаємо в наступних розділах.

Як розподілено багатство?

Згідно з інформацією з Global wealth databook за 2022 рік, розподіл за рівнем заможності виглядає так:

  • 76,7% українців мають капітал, що не перевищує 10 тисяч доларів
  • 21,2% людей в Україні мають від 10 до 100 тисяч доларів
  • 2% людей мають від 100 тисяч до одного мільйона доларів
  • 0,2% людей є мільйонерами

Індекс Джині для України складає 83,4 відсотки, що є досить високим показником та свідчить про нерівномірний розподіл багатства серед населення.

Зі свого боку, ми спробували перевірити на практиці, на скільки вірними є дані запропоновані Credit Suisse та співставити їх з сучасними реаліями життя українців.      
Як ми дізналися раніше - основу капіталу середньостатистичного українця є нерухомість і здебільшого саме вартість нерухомості визначає до якої умовної категорії належить людина за рівнем достатку. Тож спробуємо узагальнено розподілити житловий фонд України за категоріями середньої вартості і на основі отриманих даних співставити з розподілом заможності українців. Також варто зазначити що за даними Інституту демографії та соціальних досліджень, станом на 1 січня 2023 року чисельність населення України становила до 34 млн людей, саме ці дані будемо використовувати для подальшого дослідження.      
Одним з основних факторів, котрий впливає на вартість житла є населення міста, в котрому знаходиться нерухомість. За референтне значення в цьому випадку знову будемо використовувати 2-х кімнатну квартиру в районі з середньою вартістю, на котру претендує 4 людини.      
Тож умовно розподілимо міста України на категорії за вартістю житла орієнтуючись на останні дані ЛУН Статистики:

Тип населеного пункту

Кількість населення категорії

Середня вартість житла на одного дорослого мешканця

Міста з найдорожчою середньою вартістю житла (Київ, Львів і тд)

≈ 5 млн

≈ $21250 

Найбільші обласні центри (Одеса, Дніпро, Вінниця і тд)

≈ 4 млн

≈ $13750 

Інші обласні центри та великі міста районного значення (Житомир, Кременчук, Рівне)

≈ 2,5 млн

≈ $11250 

Районні центри

≈ 6,5 млн

≈ $6250 

Малі міста та села

≈ 13 млн

≈ $3250 

Розподіл за категоріями дозволяє не лише означити середню вартість житла, а й врахувати яка кількість людей проживає в кожній категорії міст. Наприклад, близько третини українців проживає в містах, з населенням менше 100 тисяч мешканців, а ще третина в селах та селищах міського типу. Тож можна зробити висновок про те, капітал двох третин українців дійсно може не перевищувати 10 тисяч доларів на особу. 

Якщо говорити про розподіл багатства за віковими групами - світова тенденція показує що в економічно розвинутих країнах розмір статків зростає з віком, а найменш заможною віковою групою є молодь до 35 років. Щодо України, на жаль, немає об’єктивних даних щодо рівня заможності різних вікових груп, проте варто врахувати історичний контекст та соціально-економічне становище населення періоду ранньої незалежності нашої держави.

Інший важливий момент, котрий впливає на розподіл рівня заможності серед українців - це фінансова грамотність. Якщо розглядати фінансову грамотність як один з найважливіших аспектів що впливає на рівень заможності, то можна можна зробити досить цікаві висновки.

Згідно з дослідженням проекту USAID "Трансформація фінансового сектору" у співпраці з Національним банком України в 2021 році були опубліковані дані, що найвищий рівень фінансової грамотності мають люди з вікової групи 30-59 років, а найнижчий - особи старше 60 років.     

 

Хоч основною ціллю дослідження не є виявлення тенденцій фінансового становища українців, проте певні висновки буквально “лежать на поверхні”. Вкрай важливою і цікавою є різниця в результатах досліджень Credit Suisse за попередні роки, адже згідно з цими даними в 2020 році рівень заможності українців складав $14936 як середнє значення, та $3421 як медіанне. В 2019 році $13414 - середнє, $2290 - медіана, а в 2018 році $10021 та $1655 відповідно.

Крім того є тенденція підвищення рівня фінансової грамотності серед населення, і дані за 2021 рік є істотно вищими в порівнянні з 2018 і більш раннім періодом.

В 2023 році в дослідженні Credit Suisse не було даних щодо України з цілком очевидних причин. Питання впливу повномасштабної війни на економіку, зокрема на багатство українців все ще залишається відкритим. Масова втрата майна, девальвація гривні, обмеження експорту, руйнування інфраструктури та призупинення роботи підприємств - далеко не повний перелік економічних збитків, щоб були спричинені нападом рф, тож марно сподіватися на швидке відновлення хоча б до рівня 2021 року. Як вже згадувалося, при підготовці дослідження ми намагалися використовувати лише найсвіжіші з доступних даних, переважно за 2023 рік, а отримані результати були нижчі, а ніж результати Credit Suisse опубліковані до початку повномасштабної війни. Опосередковано ця різниця цілком може свідчити про зниження рівня достатку українців, як на рівні середнього показника, так і на рівні медіани. Підтвердженням цього можуть бути дані щодо зниження вартості житла в прифронтових містах. Наприклад, вартість житла в Харкові чи Одесі суттєво знизилася з початку повномасштабного вторгнення, тож окрім безпосередньої загрози власному життю, мешканці цих міст втратили частину свого капіталу.     

В якості гіпотези спробуємо також співставити дані щодо заможності з даними про ВВП України та розмір середньої заробітної плати. Згідно з аналітикою Ukraine Economic Outlook рівень середньої зарплати та ВВП на кінець 2022 року знизився до рівня 2019-2020 років, тож співставивши ці три показника спостерігається явна кореляція. Попри все прогноз Ukraine Economic Outlook щодо рівня середньої зарплати та рівня ВВП є позитивним, що також може прогнозувати зростання капіталу та благополуччя українців.

Війна змушує адаптуватися до нових реалій, шукати нові неочевидні можливості та тверезо дивитися на речі, тож попри оптимістичні прогнози економічного зростання важливо вже зараз працювати над забезпеченням власної економічної стабільності.

Висновок 

Отже, проаналізувавши доступні на сьогодні дані можна зробити досить цікаві висновки. 

Формування українського суспільства відбувалося незважаючи на всі виклики долі, як в минулому так і в сьогоденні, зокрема все це мало значний вплив саме на економічну складову. Українців дійсно складно назвати багатими, принаймні в грошовому еквіваленті, тим паче зараз.

Загалом нас чекає довгий шлях відновлення та зростання, як на глобальному економічному рівні, так і в свідомості кожного з нас. Розвиток бізнесу, освіти, підвищення рівня фінансової грамотності населення та зростання благополуччя.      
Звісно ж важливим інструментом в збагаченні нації є інвестування - в найширшому значенні цього слова. Інвестування свого часу та уваги в навчання та розвиток, інвестування коштів з метою їх примноження і тд.

Для того щоб розрахувати власний рівень капіталу - запрошуємо пройти тест на визначення вашого рівня заможності. За допомогою цього сервісу можна ретельно врахувати всі складові власного багатства, розрахувати вартість свого майна і порівняти себе з даними щодо багатства наших співгромадян та зі світовими показниками. Результати тесту можуть бути для вас універсальним інструментом, котрий може відслідкувати ваш прогрес до забеспечення економічної стабільності, або ж дати об’єктивні дані для подальшого плану розвитку.