ipo

Топ 5 компаній для інвестування, які вийшли на IPO в 2021 році

22 Червня 2023

У 2021 році відбулося значне збільшення активності на ринку IPO, і більше ніж 200 компаній, представляючи різноманітні галузі, виявили готовність стати публічними. Це створило величезний інтерес серед інвесторів, які шукали перспективні можливості для розміщення своїх коштів. Однак, вибір найкращих компаній для інвестицій є завжди складним завданням. Інвестори повинні ретельно аналізувати різні фактори, включаючи фінансові показники, конкурентні переваги, потенцій ринку та керівний склад, перш ніж прийняти рішення. 

У наступних розділах ми поговоримо про найцікавіші компанії, які здобули велику популярність серед інвесторів у 2021 році та продовжують залишатися привабливими для інвестицій. Відомості про їхні досягнення, стратегії та потенційний ріст допоможуть вам отримати більш повну картину про ці компанії і їхню привабливість на ринку.

 

Найцікавіші IPO 2021 року

 

FONDEXX звертає увагу на такі 15 компаній:

 

  • Coinbase Global (COIN) – це екосистема, в яку входять найбільша в США централізована біржа криптовалют, криптогаманець, NFT-маркетплейс, сервіс для зберігання цифрових активів та інші продукти. У 2021 році Coinbase стала першою компанією, що керує біржею криптовалют, яка провела розміщення своїх акцій на фондовій біржі.
  • Robinhood Markets (HOOD) – займається наданням фінансових послуг і відома тим, що пропонує своїм клієнтам можливість торгівлі акціями та біржовими фондами через мобільний додаток без комісій. Robinhood є регульованим FINRA брокером, зареєстрованим у Комісії з цінних паперів та бірж США, і має членство в Корпорації із захисту інвесторів у цінні папери.
  • Roblox Corporation (RBLX) – ігрова онлайн-платформа та система створення ігор, що дозволяє будь-якому користувачу створювати свої власні та грати в створені іншими ігри.
  • Rivian Automotive, Inc. (RIVN) – американський виробник електромобілів.
  • GitLab Inc. (GTLB) – займається рішеннями для розробки та дизайну програмного забезпечення. Компанія пропонує платформу для авторизації, оцінки додатків, аудиту та управління вихідним кодом.
  • Coursera Inc. (COUR) –  освітня платформа, яка співпрацює з провідними університетами та організаціями у всьому світі, а також пропонує онлайн-курси для всіх охочих на безоплатній основі.
  • GlobalFoundries Inc. (GFS) – компанія займається виробництвом напівпровідникових інтегральних мікросхем.
  • Affirm Holdings, Inc. (AFRM) – платформа нового покоління для цифрової та мобільної комерції, яка містить в собі рішення для оплати в точках продажу, рішення для комерційної торгівлі та додаток для споживачів.
  • Instructure Holdings, Inc. (INST) – надає хмарні системи навчання, оцінювання, розвитку та взаємодії по всьому світу. 
  • Udemy, Inc. (UDMY) – платформа для онлайн навчання.
  • Doximity, Inc. (DOCS) – це онлайн-платформа для лікарів, яка дозволяє їм співпрацювати з колегами, безпечно координувати догляд за пацієнтами, проводити віртуальні приймання пацієнтів, а також читати останні медичні новини та продивлятися результати досліджень.
  • Marqeta, Inc. (MQ) – це компанія, яка розробляє платіжну платформу API, призначену для надання послуг з випуску карт і обробки платежів. Її відкрита платформа обробки платежів надає набір засобів управління та конфігурації.
  • Duolingo, Inc. (DUOL) – електронна платформа вивчення мови, що має платний та безкоштовний види. Сервіс розроблений так, що під час уроків користувачі допомагають перекладати вебсайти, статті та інші документи.
  • UiPath, Inc. (PATH) – RPA (Robotic process automation) - платформа програмної роботизації процесів. UiPath надає інтелектуальний і багатофункціональний засіб розробки для автоматизації в будь-якій галузі.
  • Compass, Inc. (COMP) – компанія надає брокерські послуги на ринку нерухомості в Сполучених Штатах.

 

Ці компанії є тільки деякими з численних цікавих IPO, що відбулися в 2021 році, і вони можуть бути привабливими для інвестицій в наступний період. Важливо вивчати їхню діяльність, фінансові показники та ринкові перспективи перед здійсненням інвестиційних рішень. 

 

Топ 5 компаній після IPO 2021 року

 

1. Розглянемо компанію Instructure Holdings Inc. (INST)

 

INST вийшла на IPO 22 липня 2021 року. З того часу компанія демонструє позитивну динаміку росту Revenue.

 

 

Чистий дохід все ще є мінусовим.

 

По балансу:  поточні активи в останні квартали стали меншими за поточні зобов'язання. Довгострокові борги погашає, поточні не набирає.

Справи в компанії йдуть добре. Instructure Holdings, Inc. нещодавно оголосила про завершення процесу придбання компанії LearnPlatform, провідного постачальника технологій, які дозволяють викладачам та їхнім установам досліджувати, вибирати та оцінювати рішення для цифрового навчання. Придбання демонструє прагнення Instructure створювати відкриту, прозору та інтегровану платформу викладання та навчання для індустрії освіти. Поєднання можливостей LearnPlatform із навчальною платформою Instructure створює нову, зручну для партнерів пропозицію, яка допомагає викладачам, школам і університетам гарантувати, що кожен вибір технології навчання дасть бажаний результат.

Всі факти, що приведені вище, є досить привабливими для інвесторів, які спостерігають за розвитком ринку освітніх технологій та розуміють потенційні можливості інноваційних рішень у цій галузі. Instructure Holdings, Inc. продовжує займати сильну позицію в індустрії, надаючи інвесторам впевненість в її довгостроковому успіху та можливостях збільшення вартості акцій.

 

2. Rivian Automotive, Inc. (RIVN)

 

На IPO вийшла 9 листопада 2021 року. Компанія потрохи розганяється і вже починає демонструвати ріст Revenue.

 

Якщо подивитися на чистий дохід - компанія залишається збитковою.

 

У Rivian поточні активи більші ніж поточні зобов'язання, також компанія має 13,8 мільярдів кешу. 

 

Керівництво компанії очікує, що поточний резерв коштів дозволить фінансувати операції до 2025 року. Таким чином, ця інформація дає інвесторам зрозуміти, що компанія не матиме проблем з фінансуванням своїх проєктів, принаймні в найближчому майбутньому. 

Із відносно недавніх новин: компанія скасовує свої плани про спільне підприємство з німецьким виробником автомобілів Mercedes Benz. Головний виконавчий директор сказав у своїй заяві, що “ми прагнемо отримати найкращу прибутковість з поправкою на ризик на основі нашого капіталу”. Виглядає, що менеджмент розуміє куди і як рухатись.

Серед акцій компаній, що займаються виробництвом електромобілів Rivian Automotive, схоже, є одними з найбільш недооцінених після падіння з початку 2022 року. Протягом року Rivian зберіг свої плани щодо виробництва 25 000 електромобілів. Крім того, кількість замовлень компанії на її модель R1 збільшується. Станом на листопад 2022 року число замовлень становило 114 000 автомобілів. У Rivian також є замовлення на 100 000 електричних фургонів доставлення від Amazon, ключового інвестора компанії. 

Rivian планує випустити свою більш доступну модель R2 у 2026 році. Компанія очікує, що R2 може дуже добре себе показати на глобальному ринку, враховуючи більш агресивну ціну даної моделі. З амбітними довгостроковими планами акції RIVN, на мою думку, варті уваги на цих цінових рівнях. Тим паче компанія має відношення  Price-to-Book (відношення капіталізації до балансової вартості) 0,85, що є дуже привабливим.

 

3. GlobalFoundries Inc. (GFS)

 

Після IPO 28 жовтня 2021 року компанія демонструє зростання продажів. Лише останній квартал продемонстрував падіння.

 

 

Чистий дохід також має позитивну динаміку.

 

 

Поточні активи більші ніж поточні зобов'язання. Довгострокові борги компанія погашає. 

 

GlobalFoundries у 2022 році стала прибутковою компанією. 

Слід зазначити, що GFS виграє від геополітичної динаміки. Для США та все більшої кількості країн той факт, що багато виробників мікросхем працюють на Тайвані, залишається проблемою. Однією з причин є зростання військової напруги між США та Китаєм через Тайвань. GlobalFoundries виробляє більшу частину своїх напівпровідників у північній частині штату Нью-Йорк, Дрездені (Німеччина) та Сінгапурі. Крім того, перспективи для акцій GlobalFoundries покращилися, оскільки все більше клієнтів підписують довгострокові угоди, щоб забезпечити наявність потужностей для виробництва мікросхем, коли вони їм знадобляться. Компанія також повідомила аналітикам, що має довгострокові угоди на суму понад 20 мільярдів доларів, які неможливо скасувати. Інвесторам слід розглядати GFS як одну з акцій напівпровідників, яку варто купувати зараз.

 

4. Doximity, Inc. (DOCS)

 

Компанія вийшла на IPO 24 червня 2021 року. Нижче приведені показники Revenue і Net income.

 

 

Відношення активів до зобов’язань ви можете побачити на діаграмі нижче.

 

 

Doximity виглядає дуже цікаво. Компанія керує соціальною медіаплатформою, членами якої є приблизно 80% американських лікарів. Doximity надає клініцистам потужні інструменти підвищення продуктивності, які стали надзвичайно популярними. Наприклад, її інструменти телемедицини використовували понад 370 000 медичних працівників протягом другого фінансового кварталу 2022 року.

Незважаючи на операційні показники, про які більшість компаній можуть лише мріяти, акції Doximity значно впали в ціні від найвищої позначки, яку вони встановили у 2021 році. Прямо зараз, на мою думку, DOCS варта уваги. Простір для зростання та відсутність значної конкуренції на горизонті дають Doximity чудовий шанс отримати значні прибутки в довгостроковій перспективі.

 

5. UiPath, Inc. (PATH)

 

IPO у компанії відбулося 21.04.2021.

 

 

 

Поточні та довгострокові активи значно більші за зобов'язання, в цьому плані компанія виглядає дуже добре.

 

Успіх UiPath у сфері роботизованої автоматизації процесів беззаперечний. Компанія демонструє позитивну динаміку росту Revenue і Net income і є лідером в багатомільярдному секторі, що процвітає. Платформа бізнес-автоматизації UiPath на базі штучного інтелекту поєднує в собі провідне рішення автоматизації роботизованих процесів (RPA) із повним набором можливостей для автоматизації та керування наскрізними процесами, пропонуючи безпрецедентну рентабельність. Компанії будь-якого калібру тепер звертаються до UiPath та їхніх можливостей ШІ, щоб подолати розрив між співробітниками та технологіями, а також автоматизувати рутинну діяльність. UiPath продає своє програмне забезпечення в різних галузях, інтегруючи його з кількома технологіями. Компанія UiPath особливо цікава саме зараз, оскільки тема автоматизації набирає оберти і є хороша можливість проявити себе.

 

Висновки

 

Підіб’ємо підсумки.

Незважаючи на супер активний рік, можна з упевненістю сказати, що далеко не всі компанії після IPO демонструють позитивні результати. Інколи, залучених коштів не вистачає, інколи менеджмент не справляється, а інколи бізнес-модель просто виявляється неробочою. Однак, є і достойні компанії, що використовують залучені кошти дуже і дуже ефективно.

В даній статті ми підготували для вас найбільш привабливі компанії (з нашої суб’єктивної точки зору). Дякуємо за увагу і бажаємо профітів!

 

 

ТОРГІВЛЯ НА ФІНАНСОВИХ РИНКАХ ПОВ’ЯЗАНА З АБСОЛЮТНИМ РИЗИКОМ. ВИ МОЖЕТЕ ВТРАТИТИ ВЕСЬ РИЗИКОВИЙ КАПІТАЛ, А ІНОДІ НАВІТЬ БІЛЬШЕ. НАЯВНІСТЬ РЕЗУЛЬТАТІВ У МИНУЛОМУ НЕ МОЖЕ ГАРАНТУВАТИ, ЩО РЕЗУЛЬТАТИ БУДУТЬ І В МАЙБУТНЬОМУ. ДАНА СТАТТЯ НЕ Є ІНВЕСТИЦІЙНОЮ ПРОПОЗИЦІЄЮ АБО СПОНУКАННЯМ ДО ДІЙ. ВСІ ТОРГОВІ РІШЕННЯ ВИ ПРИЙМАЄТЕ НА СВІЙ РОЗСУД.