Derivatives Fondexx

Що таке дериватив: Типи, застосування та перспективи на майбутнє

Фінансові деривативи є потужним інструментом, що в основному використовується інвесторами для управління ризиками, хеджування від несприятливих ринкових змін та спекуляцій на майбутніх змінах цін на базові активи. Деривативи стали невід'ємною частиною глобальної фінансової системи, і їх використання швидко зростає в останні роки. У цій статті ми обговоримо, що таке деривативи, різні типи деривативів та їх застосування на фондовому ринку США, а також їхні перспективи у 2023 році та вплив на український ринок.
17 Вересня 2023

image1.jpg

Що таке дериватив?

 

Дериватив - це фінансовий інструмент, вартість якого залежить від базового активу, такого як акція, облігація, товар або валюта. Вартість деривативу залежить від зміни цін на базовий актив, а торгувати деривативи можна позабіржово або на біржах. (В англійській мові є слово derive - походити, тобто коли мова йде про деривативи, ми завжди розуміємо, що є база, а є щось від неї похідне.)

Якщо максимально спростити поняття Деривативу та уявити як це виглядає практично, то Дериватив  - це контракт між двома сторонами, де одна сторона погоджується купити або продати базовий актив у майбутньому за заздалегідь визначеною ціною.

Отже, які існують види деривативів:

Існує кілька типів деривативів, наприклад, опціони, ф'ючерси, свопи та форварди.

  • Опціони: Опціон - це фінансовий контракт, який надає власнику право, а не забов’язання купити або продати базовий актив за заздалегідь визначеною ціною до певної дати.

Наприклад, Опціони на акції не є власне акціями - це право купити певну кількість акцій компанії за фіксованою ціною, яку зазвичай називають ціною надання, ціною виконання або ціною реалізації. Однак ви ніколи не зобов'язані виконувати опціони - саме тому вони називаються опціонами. Багато стартапів, приватних компаній та корпорацій включають їх у заохочувальний план для потенційних працівників. Компанії часто пропонують опціони на акції як частину заробітної плати, щоб ви могли розділити успіх компанії. Опціони можна використовувати для хеджування, спекуляції або отримання доходу.

  • Ф'ючерси: Ф'ючерсний контракт - це угода між двома сторонами про купівлю або продаж базового активу за заздалегідь визначеною ціною і на заздалегідь визначену дату. Ф'ючерси - це стандартизовані контракти, якими торгують на фьючерсних біржах, і вони використовуються для хеджування або спекуляцій.

 

  • Свопи: Своп - це угода між двома сторонами про обмін грошовими потоками на основі умовної суми. Найпоширенішим типом свопу є процентний своп, коли дві сторони обмінюються платежами за фіксованою та плаваючою процентною ставкою. Наприклад, угода про своп валют може забезпечити певний рівень обмінного курсу для двох валют на певний період часу.

     

  • Форварди: Форвардний контракт - це угода між двома сторонами про купівлю або продаж базового активу в майбутньому за заздалегідь визначеною ціною. Форварди схожі на ф'ючерси, але вони торгуються на позабіржовому ринку і не є стандартизованими.

 image2.jpg

Деривативи для фондового ринку США:

Деривативи відіграють життєво важливу роль на фондовому ринку США, оскільки трейдери та інвестори використовують їх для управління ризиками, спекуляцій на зміні цін та отримання доходу. Найпоширенішими типами деривативів, що використовуються на практиці на фондовому ринку США та мають велику популярність у рітейл трейдерів, є опціони та ф'ючерси.

Ф'ючерси використовуються інвесторами для хеджування потенційних збитків або для спекуляції на зміні цін. Ф'ючерсні контракти торгуються на ф'ючерсних біржах, таких як Chicago Mercantile Exchange (CME) в США, Intercontinental Exchange (ICE) у Велибританії та Shanghai Futures Exchange (SHFE) у Китаї. Вартість ф'ючерсів базується на ціні базового активу, а розрахунки за ф'ючерсними контрактами можуть здійснюватися у грошовій формі або шляхом поставки базового активу.

Ф'ючерсні контракти зобов'язують покупця або продавця купити або продати базовий актив за певною ціною в майбутньому. На відміну від них, опціони надають власнику право, але не зобов'язання, купити або продати базовий актив за заздалегідь визначеною ціною на певну дату або до неї. 

Для торгівлі опцінами можна скористатись біржами з торгівлі акцій, наприклад, New York Stock Exchange (NYSE) в США, London Stock Exchange (LSE) в Великобританії, та Tokyo Stock Exchange (TSE) у Японії. Можна скористатись спеціалізованими біржами, такими як Chicago Board Options Exchange (CBOE) та CME Group у США, які присвячені виключно торгівлі опціонами.

А також онлайн брокерські платформи для рітейл інвесторів. 

Основна відмінність між ф'ючерсами та опціонами полягає в тому, що ф'ючерси вимагають від власника контракту купити або продати базовий актив, в той час як опціони дають право, але не зобов'язання зробити це. Крім того, ф'ючерсні контракти мають стандартні умови і торгуються на біржах, в той час як опціони можуть бути індивідуальними і торгуються позабіржово а не тільки біржах. Окрім того, можна торгувати опціонами на ф’ючерси і це дійсно має переваги у “нішових трейдерів” по ряду причин: 

  • створються унікальні торгові стратегії у зв'язці опціон на ф’ючерс  та ф’ючерс на базовий актив
  • як зменшення ризику у позиціях; 
  • через більш доступну маржинальність у порівнянні з ф’ючерсами. 

 

Чи збережеться актуальність Деривативів у 2023 році?

Неодмінно. Очікується, що використання деривативів у 2023 році зросте, оскільки все більше інвесторів звертаються до них для управління ризиками та отримання доходу. Зростання ринку деривативів буде зумовлене кількома факторами, зокрема збільшенням волатильності на світових ринках, розширенням електронної торгівлі та зростанням альтернативних інвестицій.

Чи є можливість заробітку на Деривативах в Україні:

Використання деривативів в Україні все ще перебуває на початковій стадії, а ринок деривативів є відносно невеликим і нерозвиненим. Однак існує значний потенціал для зростання українського ринку деривативів, оскільки економіка країни продовжує зростати і залучати іноземні інвестиції.

Чи можливо торгувати Деривативами через Fondexx?

Так, у Fondexx є можливість торгувати Опціонами використовуючи платформу Sterling Trader Pro або Takion, і якщо вас цікавить торгівля деривативами на Американському Фондовому ринку, реєструйтесь у нас за посиланням і менеджер обов’язково проконсультує Вас про всі переваги торгівлі з нами 

Чому у Fondexx немає можливості торгувати ф’ючерсами?

За весь час роботи компанії Fondexx та з особистого досвіду засновників компанії, ми дійшли до моделі торгівлі, в якій є місце звичайним акціям та опціонам для хеджування, а вcі інші ідеї можна торгувати за допомогою акцій ETF - фондів. 

Де можна подивитись як виглядає процесс торгівлі деривативами?

Торгівля деривативами детально розглядається у нашому авторському курсі Дмитра Бахтіна NYSE PRO. Але якщо ви бажаєте на хвилинку відчути себе трейдером опціонів, то радимо вам переглянути як візуально виглядає торгівля за посиланням на Youtube канал Дмитра.  

 

Висновок

Підсумовуючи, хотілося в котрий раз підкреслити, що Фінансові деривативи є важливими інструментами для управління ризиками та отримання доходу, але вони також можуть бути складними та ризикованими. Перш ніж інвестувати в деривативи, виступаючи в ролі інвестора, Ви повинні розуміти різні типи деривативів та їх застосування у світовій фінансовій системі. Опціони, ф'ючерси, свопи та форварди - найпоширеніші види деривативів, які інвестори використовують для управління ризиками, хеджування від несприятливих ринкових змін та спекуляцій на майбутніх змінах цін на базові активи. 

Фондовий ринок США є найбільш значущим ринком деривативів, а опціони та ф'ючерси є найпоширенішими деривативами на цьому ринку. 

Якщо ви бажаєте заробляти на деривативах як Інвестор, важливо розуміти ризики, пов'язані з деривативами, і звертатися за професійною консультацією, перш ніж інвестувати в них. Але якщо вас цікавить спекулятивна можливість на цьому типі активів будемо раді бачити Вас на наших навчальних курсах або торгуючи за нашими кращими умовами для професійних трейдерів ринку акцій США. 

Реєстрація