рнбо

Фрідом Фінанс потрапив під санкції РНБО

Зеленський ввів у дію рішення РНБО. Серед підсанкційних компаній Freedom Finance (українська та російські ТОВ групи)
20 Жовтня 2022

"Хтось" цього очікував, і це сталось. 

Компанія Freedom Finance потрапила під санкції РНБО. 

Посилання на рішення - https://www.president.gov.ua/documents/7262022-44481 введено в дію президентом України, Володимиром Зеленським вчора, 19 жовтня 2022 року. 

 

Чому було застосоване таке рішення та накладені санкції?

Робота компанії з російським корінням з державними облігаціями України могла викликати багато запитань. Варто звернути увагу на список заборон, а власне на пункти 4 та 5. 

4. Запобігання виведенню капіталів за межі України.

5. Зупинення виконання економічних фінансових зобов"язань.

Російським ТОВ та фінкам групи компаній також очевидно заборонено працювати з українськими облігаціями. 

Скріншот тексту рішення (його можна знайти в додатку до рішення РНБО, зі списком підсанкційних юридичних осіб):

 

Image
рнбо рішення по фрідом фінанс

 

Чим займається Freedom Finance?

Фрідом Фінанс, це бізнес заснований в Казахстані та росії, 34-тирічним росіянином Тимуром Турловим. Якому досі вірогідно належить більшість акцій компанії. В індустрії регулярно відбувались глибокі дискусії з приводу того, чи має тут місце таке поняття як "фунт". Хтось міг би мати гіпотезу, про знайомства містера Тимура з тими чи іншими впливовими людьми Казахстану та росії. Але нам звісно, нічого про це не відомо.

Холдинг має в своїй структурі безліч компаній, серед яких є ліцензовані компанії в США, на Кіпрі, в росії, Казахстані та донедавна в Україні. 

Після початку повномасштабної війни Тимур Турлов оголосив про рішення змінити громадянство на казахстанське, також було оголошено, що російські ліцензовані ТОВки будуть виведені з групи компаній Холдингу. 

Холдинг дозволяє купувати акції на міжнародних фінансових ринках. Насамперед, на ринку США. Також дає доступ до ринку облігації. Головною особливістю та ринковою перевагою холдингу був доступ до ринку IPO. Іще два-три роки тому ринок IPO в американському ринку акцій переживав свій історичний бум. Компанія скористалась можливістю продавати інвесторам доступ на Pre-Ipo на чому зробила собі ім"я та значно виросла в кількості клієнтів. Компанія використовувала "агресивний" маркетинг, реклами в метро та відкривала багато фізичних офісів. Тимур в одному зі своїх інтерв"ю зазначив, що група вклала в українську компанію 5 міліонів доларів. Чи окупились ці інвестиції, нам не відомо. Але капіталізація холдингу наразі коливається на рівні 3,2 мільярди доларів. 

Фізичні офіси в більшості були закриті, за нашою гіпотезою. Ринок IPO вже не є привабливим для інвесторів. Комісійні та торгівельні платформи компанії залишають бажати кращого. Таким чином останні два роки, ми не могли спостерігати серйозних конкурентних переваг компанії ФФ. 

 

Що робити клієнтам Фрідом Фінанс?

Хоча рішення РНБО серйозно вплине на можливість роботи компанії в Україні, ми маємо гіпотезу, що це не зруйнує весь бізнес Холдингу. Проте українці можуть мати труднощі з доступом до грошей на своїх аккаунтах. 

Якщо вам потрібна детальна консультація, щодо безпеки ваших коштів на рахунку у брокера, ви можете отримати її безкоштовно від одного з наших чемних та спокійних консультантів.